Ugrás a tartalomra

Forradalmi kutatás: a kemoterápiánál is hatékonyabb az új rák ellenes technológia

A Tel Aviv-i Egyetem kutatói egy vasárnapi sajtóközlemányben számoltak be a kutatás részleteiről.

Photo by Julia Koblitz / Unsplash

A kutatók először kódoltak egy baktériumok által termelt toxint mRNS molekulákba, majd ezeket a részecskéket közvetlenül a rákos sejtekbe juttatták, így a sejteket a toxin termelésére késztették - ami végül 50 százalékos sikerrel végzett velük.

– jelentette be vasárnap sajtóközleményben a Tel-Aviv-i Egyetem (TAU).

"Az új technológiával a rákos sejteket arra késztettük, hogy olyan mérgező fehérjét termeljenek, amely végül megölte őket"

- mondták a kutatók.


A forradalmi tanulmányt Yasmin Granot-Matok PhD-hallgató és Dan Peer professzor, az RNS-terápiák fejlesztésének úttörője, a Shmunis School of Biomedicine and Cancer Research Nanomedicine Laboratory vezetője vezette, aki egyben a TAU K+F alelnöke is. A tanulmány eredményeit a Theranostics című szaklapban tették közzé.

"Számos baktérium toxinokat választ ki. Ezek közül a legismertebb talán a botox kezelések során beadott botulinum toxin. Egy másik klasszikus kezelési technika a kemoterápia, amelynek során kis molekulákat juttatnak a véráramba a rákos sejtek hatékony elpusztítása érdekében"

- magyarázza Peer.

"A kemoterápiának azonban van egy nagy hátránya: nem szelektív, és az egészséges sejteket is elpusztítja. A mi ötletünk az volt, hogy olyan biztonságos mRNS-molekulákat juttassunk közvetlenül a rákos sejtekbe, amelyek egy bakteriális toxint kódolnak – arra késztetve ezzel a sejteket, hogy ténylegesen egy olyan mérgező fehérjét termeljenek, amely később megöli őket. Ez olyan, mintha egy trójai falovat helyeznénk a rákos sejtek belsejébe."


A részecskéket melanoma bőrrákos állatmodellek daganataiba fecskendezték. Egyetlen injekció beadása után a rákos sejtek 44-60%-a eltűnt. - írja a worldisraelnews.

"A vizsgálat során a rákos sejt elkezdte termelni a mérgező fehérjét, amely végül elpusztította azt"

- mondja Peer.

Prof. Dan Peer, a Tel Avivéi Egyetem(TAU) professzora - forrás: worldisraelnews.com
"Így a daganatba adott egyszerű injekcióval a rákos sejteket 'öngyilkosságra' tudjuk késztetni anélkül, hogy az egészséges sejteket károsítanánk"

– mondta.

"Ráadásul a rákos sejtek nem tudnak rezisztenciát kifejleszteni a technológiánkkal szemben, ahogyan az kemoterápia során gyakran előfordul.”

Legfrissebb