Ugrás a tartalomra

Folytatódik a szakadás: további 400 metodista közösség távozik az Egyesült Metodista Egyházból

A hétvégén több mint 400 texasi gyülekezet szavazott az Egyesült Metodista Egyházból való kilépés mellett, a felekezet homoszexualitással kapcsolatos folyamatos szakadása miatt.

A The Christian Post beszámolója szerint a houstoni Közép-Texasi Konferenciához tartozó 598 gyülekezet közül 294, a Lubbockban működő Északnyugat-Texasi Konferenciához tartozó 201 gyülekezet közül pedig 145 kapta meg az engedélyt arra, hogy kilépjen az UMC-ből.

A kilépő egyházak az összes texasi UMC-gyülekezet közel felét teszik ki,

és hozzáadódnak az országszerte egyre növekvő számú egyházhoz, amelyek szintén kiléptek a fővonalbeli felekezetből.

A kilépő gyülekezetek többsége azt tervezi, hogy csatlakozik az újonnan indított Globális Metodista Egyházhoz, egy teológiailag konzervatív felekezethez.

A UMC-n belül a teológiai konzervatívok és a progresszívek között az azonos neműek házasságának megáldása és a meleg papok felszentelése kapcsán szakadék alakult ki, amelynek eredményeként rengeteg közösség dönött úgy, hogy kilép és a konzervatív irányzat kötelékeiben folytatja tovább működését.

A konzervatívok csalódottságuknak adtak hangot a liberálisokkal szemben, amiért nem hajlandók fenntartani a UMC hivatalos álláspontját, amely továbbra is tiltja az azonos neműek házasságának megáldását és a meleg papok felszentelését. Amint arról a Hit Rádió korábban beszámolt, az UMC egyik püspöke panaszt tett egy regionális testület vezetősége ellen, miután nyíltan meleg püspököket választottak, köztük egyet a múlt hónapban.

Az elmúlt hónapokban több mint 1300 gyülekezet lépett ki az UMC-ből.

"A jövő év végéig várhatóan legalább 3000, de lehet, hogy 5000 közösség fog kilépni"

- írta Mark Tooley, az "Institute on Religion & Democracy" vezetője nappal azelőtt, hogy a texasi gyülekezetek megszavazták az UMC-ből való kilépést.

"A felekezeti ügynökségek a 2025-2028-as időszakra 38 százalékos finanszírozáscsökkenésre készülnek, ami körülbelül 2,3 millió tag várható távozását jelenti, a felekezet 2020-ban az Egyesült Államokban élő közel 6,3 millió tagjából. Ez nem kis mértékű elvándorlás"

- tette hozzá.

A houstoni Szent István Egyesült Metodista Gyülekezet vezető lelkésze, Nathan Lonsdale Bledsoe tiszteletes azt állította, hogy az UMC-n belüli szakadás

az Egyesült Államok általános megosztottságát tükrözi.

"Párhuzamba állítható a tágabb világ e pillanatával"

- mondta a Texas Tribune-nak Bledsoe, akinek egyháza az UMC-ben maradt.

(Christian Headlines)

Legfrissebb