Ugrás a tartalomra

Florida: feloszlatták a keresztény iskolai klubbot mert az ateisták szerint alkotmányellenes

Egy keresztény jogvédő szervezeet szerint törvényszegésre kötelezik az iskolát.

Kép forrása: AP Photo/David Goldman

Egy vidéki Florida megyei egyetlen általános iskolája feloszlatta a Keresztény Atléták Közösségének (FCA) klubját, mert egy ateista csoport panaszt tett, hogy az "alkotmányellenes".

A Jasper kisvárosban található Hamilton Megyei Általános Iskola kénytelen volt bezárni az észak-közép-floridai FCA csoportját, miután a wisconsini székhelyű Freedom from Religion Foundation (FFRF) márciusban az első alkotmánymódosítás megsértésével vádolta meg az iskolát.

"A diákoknak joguk van az első alkotmánykiegészítés értelmében az állami iskolákban a vallási indoktrinációtól való mentességhez"

- írta az FFRF jogi munkatársa, Samantha F. Lawrence a Hamilton County School District Superintendensének, Dorothy Lee Wetherington-Zamora-nak címzett levelében.

Az ateista csoport azzal érvelt, hogy az egyenlő hozzáférésről szóló törvény a diákok azon jogát védi, hogy a középiskolákban alakítsanak ki vallási klubokat, nem pedig az általános iskolákban.

"Az általános iskolai tanulók túl fiatalok ahhoz, hogy valóban teljesen saját kezdeményezésükre, az iskolai személyzet vagy külső felnőttek közreműködése nélkül működtessenek egy klubot"

- írta Lawrence.

Az FFRF rendszeresen zaklatja a keresztény pedagógusokat, hogy hagyják abba a hitük megvallását, ami oda vezetett, hogy 2023 novemberében kirúgtak egy Georgia állambeli középiskola futballedzőt, amiért egy lelkészt hívtak meg az iskolába, hogy megkeresztelje az erre hajlandó játékosokat.

Az iskolakörzet jogi csapata, amelyet Meagan L. Logan ügyvédnő vezet, április 22-i válaszlevelében engedett az FFRF-nek:

A kerület kivizsgálta az Ön levelében szereplő állításokat, és arra a következtetésre jutott, hogy az iskolában egy kis csoport ötödikes diák vett részt ilyen klubban. Bár ugyanezek a diákok néhány hónapon belül hatodikosokként részt vehetnek az FCA-ban a Hamilton County High School campusán, annak érdekében, hogy elkerüljék azt a látszatot, hogy a Hamilton Elementary campusán a kerület vagy annak alkalmazottai szerveznek vagy támogatnak egy ilyen összejövetelt, a klubot feloszlatták. Bízunk benne, hogy a fent említett vizsgálat és az arra adott válasz eloszlatja a levelében kifejezett aggodalmakat.

Az FFRF üdvözölte az "alkotmányellenes általános iskolai vallási klub" feloszlatását, mondván, hogy "mindig örömmel látja, hogy a diákok lelkiismereti szabadságát tiszteletben tartják".

A First Liberty Institute, amely elmondása szerint "az ország legnagyobb jogi szervezete, amely kizárólag a vallásszabadság védelmével foglalkozik", bírálta a Hamilton megyei iskolakerületet, amiért engedett az FFRF-nek.

"Azzal, hogy megtiltják a diákoknak, hogy egy iskolában vallási klubot működtessenek, miközben más, világi klubokat engedélyeznek, azt tanítják a gyerekeknek, hogy a hitük nemkívánatos és el kell rejteniük"

- mondta a szervezet vezető jogásza, Justin Butterfield a Christian Postnak adott nyilatkozatában.

"A Legfelsőbb Bíróság többször is elismerte, hogy a diákok vallási nézeteit védi az első alkotmánymódosítás, és hogy a diákok nem mondanak le a szólásszabadsághoz való jogaikról, amíg iskolába járnak - beleértve az általános iskolákat is"

- magyarázta az ügyvéd.

"Amikor az FFRF-hez hasonló csoportok nyomást gyakorolnak az iskolákra, hogy tiltsák be az FCA-hoz hasonló vallási diákklubokat, miközben engedélyezik a világi klubokat, akkor ezek a csoportok arra kényszerítik az iskolákat, hogy megszegjék a törvényt"

- tette hozzá Butterfield.

(Breitbart)

Legfrissebb