0279 Ugrás a tartalomra
Photo by Raphael Renter / Unsplash

Floridai orvosok kezdeményezték a tinédzserkori nemátalakító kezelések szigorúbb szabályozását

A floridai Orvostudományi Egyesület lépést tett afelé, hogy be legyen tiltva a gyermekek és tizenévesek hormonterápiája és nemátalakító műtétje.

A 15 tagú testület egyetlen ellenszavazattal és 14 helyeslő szavazattal előterjesztette a javasolt szabályozást és kezdeményezte a több hónapig tartó folyamatot, mely során a lakosságtól is visszajelzést kérnek az üggyel kapcsolatban.

Egy floridai sebész, aki szintén a kezdeményezést támogatók között van, azt mondta, a szabályozás „az igazsághoz igazodna”, mert „igazság alatt a tudomány igazságát értem: hogy mit tudunk, azzal szemben, hogy mit akarnak az emberek, hogy történjen (a tudományban)”, majd hozzátette, hogy „sajnos ez egy visszatérő téma, amivel kapcsolatban azt látjuk, hogy a politikai felfogások felülmúlják a tudományos érvelést és a tudományos adatokat.”

A nemi identitásukban bizonytalan gyermekeknek tanácsadásra van szükségük, nem pedig gyógyszerekre és műtétekre.

Quentrin Van Meter gyermekendokrinológus, aki szintén támogatja a javasolt szabályozást, megerősítette, hogy az utóbbi időben megnőtt azoknak a gyermekeknek a száma, akik transznemű kezelésekre jelentkeznek és azokat el is végzik rajtuk.

„Ez az, amivel most meg kell küzdenünk. Egy hatalmas, egyre nagyobb méreteket öltő járvánnyal van dolgunk, ami egy óriási kísérlet az amerikai gyerekeken. Más országok, mint például az Egyesült Királyság, Svédország és Finnország sokkal szigorúbban kezeli ezt a témát, mint az Egyesült Államok. Ott úgy gondolják, hogy sokkal több kárt okoz, mint amennyit használ, ha engedélyezik ezeknek a gyerekeknek, hogy bármilyen ilyen irányú orvosi beavatkozást hajtsanak végre rajtuk”

– mondta.

David Diamond, onkológus bizottsági elnök azt mondta, „a tudomány álláspontja változhat bizonyos témákban, viszont csak azért, mert valaki azt gondolja, hogy valami működik, még nem biztos, hogy az tényleg működik. Ezért folyamatosan felül kell vizsgálnunk, hogy mit teszünk a tudomány területén és amit teszünk, az jó vagy rossz. Fel kell ismernünk, ha valamit rosszul teszünk. Lehet, hogy a meggyőződésünk téves. Ilyenkor meg kell hallgatnunk másokat és kutatások adatait kell begyűjtenünk ahhoz, hogy az igazsághoz közelebb jussunk.”

Idén nyáron, egy 17 éves lány, Chloe Cole (akit tinédzserkorában transznemű fiúként azonosítottak) állt ki amellett, hogy tovább kell szigorítani az ilyen irányú kezeléseket. Nyilatkozatában elmondta, hogy 13 éves korában több orvosi vélemény is hozzájárult ahhoz, hogy masztektómiát (a mell eltávolításával járó műtétet) hajtsanak rajta végre, amit 17 éves korára megbánt.

„Valójában nem fogtam fel azoknak a döntéseknek a következményeit, amiket orvosi hozzájárulással és támogatással annyi idősen meghoztam”, mondta, majd hozzátette, hogy „tudatlanul is elvágtam magamat, a valódi énemet a testemtől, visszafordíthatatlanul és rendkívül fájdalmasan.”

Vida Zsanett / Christian Headlines


Legfrissebb