Ugrás a tartalomra

Florida: az USA új szabályozása ellenére sem lehet könnyebben beszerezi az abortusztablettákat

Figyelmeztették a gyógyszertárakat, hogy nem adhatnak ki abortusztablettákat most sem.

Photo by Melany @ tuinfosalud.com / Unsplash / A kép illusztráció

A floridai egészségügyi hivatal figyelmeztette a gyógyszertárakat, hogy nem adhatják ki az abortusztablettát, miután az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal közölte, hogy a nők számára lehetővé teszi a kémiai abortuszhoz szükséges gyógyszerek vény nélkül történő beszerzését.

A floridai egészségügyi hatóság múlt héten közleményt adott ki, amelyben kijelentette, hogy a floridai törvények továbbra is megakadályozzák, hogy a nők gyógyszertárakban szerezzék be a mifeprisztont. Az ügynökség két floridai törvényt idézett, amelyek szerintük tiltják az abortusztablettát a gyógyszertárakban.

Az egyik jogszabály kimondja, hogy "[n]em végezhető terhességmegszakítás bármikor, kivéve [engedéllyel rendelkező] orvos által". A másik pedig kimondja, hogy "[a]z abortuszt - a sürgősségi ellátás esetét kivéve - tilos bárkinek elvégeznie, vagy segíteni az abortusz elvégzésében egy személyen, kivéve egy érvényes engedéllyel rendelkező kórházban vagy abortuszklinikán, illetve orvosi rendelőben".

A floridai ügynökség kijelentette, hogy "e rendelkezések szándékos megsértése büntetőjogi szankciókat vonhat maga után", és kiemelte, hogy "minden bűncselekményre utaló bizonyítékot" a helyi bűnüldöző szervekhez továbbít.

A nyilatkozat az FDA bejelentését követi, miszerint módosították a mifeprisztonra vonatkozó kockázatértékelési és kockázatcsökkentési stratégiákat, hogy a tablettát "bizonyos gyógyszertárak, illetve minősített orvos által vagy annak igazolása mellett lehessen kiadni".

(Christian Post)

Legfrissebb