Ugrás a tartalomra

Finn választások: Päivi Räsänent újra megválasztották, Marin kormányát elküldték a választók

Petteri Orpo kap lehetőséget az új kormány megalakítására

A vasárnapi finn választásokon ideiglenesen véget ért Sanna Marin vezetése, a kereszténydemokraták megtartották mandátumukat, és Päivi Räsänen visszatér a parlamentbe.

A finn nép elküldte Marin kormányát, bár szociáldemokrata pártja a négy évvel korábbihoz képest három mandátumot szerzett, ez nem volt elég a vasárnapi országos választások megnyeréséhez. Ehelyett a liberális-konzervatív Nemzeti Koalíció Pártja az előrejelzések szerint megnyeri a választásokat, és 48 mandátummal jut be a 200 fős parlamentbe. A jobboldali Finnek Pártja valószínűleg 46 mandátumot szerez.

A vezető pártok ugyanazok, mint a legutóbbi választások után, de a vezető párt változott, és az előző választás győztese, az SDP a harmadik helyre esett vissza.

A Politico szerint a növekvő államadóssággal kapcsolatos félelmek, amelyek mélyen gyökerező aggodalom Finnországban, úgy tűnik, aláásták Marin esélyeit, mivel az NCP vezetője, Petteri Orpo a költségvetési fegyelemről szóló üzeneteivel megnyerte a szavazókat.

"Ez egy nagy győzelem volt"

- mondta Orpo a szavazatszámlálás végéhez közeledve a támogatóinak.

"Az üzenetünk átjött, a támogatás megvan, és a finnek hisznek a Nemzeti Koalíció Pártjában"

-mondta.

Marin kormánya munkaidejének nagy részét a világjárvány és Finnország biztonságának kezelése töltötte ki az ukrajnai orosz invázió alatt. Az elmúlt négy évben azonban a kormány a transzneműek emancipációján és az abortusztörvények lazításán is dolgozott.


A Kereszténydemokraták (Kristillisdemokraatit, KD) eközben megtartják öt mandátumukat. Ezek közül az egyik hely a Häme választókerületből származik, ami lehetővé teszi Päivi Räsänen visszatérését a Parlamentbe.

Míg bizonyos elemzések "ingatagnak" bélyegezték Räsänen visszatérésének esélyeit, addig Räsänen maga Isten kezébe helyezte sorsát.


Räsänen közel 7000 szavazattal jutott be a finn parlamentbe. Ez közel 350 szavazatnyi növekedést jelent 2019-hez képest. Räsänen háláját fejezte ki a választási győzelemért.

"Még mindig a 100. zsoltár szavai járnak a fejemben: "Az Úr jó! Az ő állhatatos szeretete örökké tart, és hűsége minden nemzedékre kihat" Ebben bízom, és a szeretteim javára fogok dolgozni!"

-mondta.

Räsänen nemzetközileg is ismert személyiség, a keresztény szexuáletikai kérdésekkel kapcsolatos megnyilvánulásai miatt folyamatban lévő bírósági per miatt. 1995 óta a parlament tagja.


Petteri Orpo, a Nemzeti Koalíció Pártjának vezetője most lehetőséget kap az új kormány megalakítására. Valószínűleg választania kell majd a nacionalista Finnek pártjával való koalíció, vagy a Sanna Marin szociáldemokratáival való megállapodás között. Korábban Marin kizárta annak lehetőségét, hogy pártja koalíciót kössön a Finnek Pártjával.

(CNE)

Legfrissebb