0279 Ugrás a tartalomra

Ferenc pápa szerint "a NATO az oroszok ajtajánál ugatott" és ők is felelősek lehetnek Ukrajnáért

Ferenc pápa kedden egy olasz lapnak azt nyilatkozta, hogy részben a NATO lehet a hibás Oroszország Ukrajna elleni inváziójában, és azt mondta, hogy Moszkvába látogat, hogy találkozzon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a béke közvetítésének reményében.

Az "Il Corriere della Sera" újságíróival beszélgetve Ferenc pápa azt mondta, hogy "a NATO Oroszország ajtajánál ugatott" és ez riadalmat kelthetett a Kremlben a nyugat-európai szövetség ukrajnai szándékai miatt.

"Nem tudom megmondani, hogy provokálták-e (Oroszország) haragját, de talán megkönnyítették, igen"

- mondta.

Az interjúban Ferenc pápa ismét felidézte első reakcióját az invázió hírére február végén. Elmondása szerint a háború első napján felhívta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, majd azonnal meglátogatta Alekszandr Avdejevet, Oroszország vatikáni nagykövetét.

"Egyértelmű gesztust akartam tenni, hogy az egész világ lássa, ezért elmentem az orosz nagykövethez"

- mondta a pápa.

Az akkor már 20 napja tartó ukrajnai háborúról később üzenetet adták át a pápától Putyinnak is– mondta Ferenc, amelyben kijelentette, hogy Moszkvába látogatna.

"Még nem kaptunk választ, és továbbra is drukkolunk, még akkor is, ha attól tartok, hogy Putyin most nem akarja megtartani ezt a találkozót"

-fogalmazott.

(Christan Today)

Legfrissebb