Ugrás a tartalomra

Ferenc pápa szerint a "gender ideológia az egyik legveszélyesebb gyarmatosítás"

A német katolikus egyház friss nyilatkozatának fényében különösen fontos az egyházfő kijelentése.

Ferenc pápa egy nemrégiben adott interjúban elítélte a transznemű ideológiát, kijelentve, hogy ez "az egyik legveszélyesebb ideológiai gyarmatosítás".

A pápa, aki Argentínában született és nevelkedett, a La Nacion című argentin lapnak nyilatkozott a múlt héten, pápasági hivatalba lépésének 10. évfordulója előtt.

Arra a kérdésre, hogy "kérték-e tőle, hogy írjon egy dokumentumot a nemek közötti egyenlőség témájában", Ferenc azt válaszolta, hogy bár "senki" nem kérte tőle egy ilyen dokumentum elkészítését, az emberek mindig "tisztázni" akarják a katolikus egyház ezzel kapcsolatos nézeteit.

A "nemi ideológia" kifejezést gyakran úgy határozzák meg, mint olyan hiedelmek összességét, amelyek a nemet társadalmi konstrukcióként jellemzik, amely nem az egyén biológiai nemén alapul, és elutasítja a férfi és a nő nemi kettősségét.

A La Nacionnak adott nyilatkozatában Ferenc azt sugallta, hogy különbség van az LMBT közösség tagjaiként azonosított emberek iránti együttérzés és a nemi ideológiához való ragaszkodás között.

"Mindig különbséget teszek aközött, hogy mit jelent a lelkipásztori gondoskodás a szexuálisan eltérő orientációjú emberek iránt, és mit jelent a gender ideológia"

- mondta.

"Ez két különböző dolog. A gender ideológia jelenleg az egyik legveszélyesebb ideológiai gyarmatosítás"

-húzta alá.

Ferenc elmondta, hogy a gender ideológiát "veszélyesnek" tartja és "felhígítja a különbségeket" a férfiak és nők között. A "különbségek feszültségét" úgy jellemezte, mint "a férfiak és nők és az egész emberiség gazdagságát", és hangsúlyozta, hogy "a különbségek feszültségén keresztül való növekedés" az emberiség fontos részét képezi.

Ferenc elítélte a nemek közötti ideológiát is, amiért az "felhígítja a különbségeket és egy olyan egyenlő világot teremt", amely "minden tompa, minden egyforma" és "ellentétes az emberi hivatással".

A pápa szerint "vannak kissé naiv emberek, akik azt hiszik, hogy ez a haladás útja, és nem különböztetik meg, hogy mi a szexuális sokféleség vagy a különböző szexuális lehetőségek tisztelete attól, ami már a nemek antropológiája, ami rendkívül veszélyes, mert érvényteleníti a különbségeket, és hogy érvényteleníti az emberséget, az emberiség gazdagságát".

Ferenc pápa kijelentései azért is kapnak kiemelt figyelmet a keresztény sajtóban, mert a német katolikus egyház a Vatikánnal is nyíltan szembehelyezkedve fogadott el olyan reformokat a napokban, amelynek része lenne az is, hogy a melegházasságot megáldaná a német papság 2026-tól kezdődően. A katolikus papságból a nyilatkozat elfogadását követően többen is aggodalmuknak adtak hangot, a szakértők pedig kiemelték, hogy "ha Németország elkezd bizonyos dolgokat erőltetni, azzal a sok pénzzel, amivel rendelkeznek, az gondot fog okozni".

(Christian Post)

Legfrissebb