Ugrás a tartalomra

Ferenc pápa az LGBTQ kérdésekről: Isten nem tagadja meg egyetlen gyermekét sem

Ferenc pápa egy kézzel írott, spanyol nyelvű levélben válaszolt az LMBTQ emberek lelkigondozásával foglalkozó James Martin jezsuita atya három kérdésére - írta meg a Felszabadítás Teológiája blog a Vatican News információi alapján.

Arra a kérdésre, hogy "mi a legfontosabb dolog, amit az LMBTQ embereknek tudniuk kell Istenről" Ferenc pápa azt írta:

"Isten Atya, és nem tagadja meg egyetlen gyermekét sem. Isten „stílusa” pedig a „közelség, irgalom és a gyengédség”. Ezen az úton haladva megtaláljuk Istent."

Arról, hogy mit szeretne, hogy az LMBTQ emberek tudjanak az egyházról, azt írta:

"Szeretném, ha elolvasnák az Apostolok Cselekedeteit. Ott megtalálják az élő egyház képét."

Arra a  kérdésre is válaszolt, hogy mit tudna mondani egy olyan LMBTQ katolikusnak, aki átéli az egyház általi elutasítást?

"Szeretném, ha ezt nem „az egyház elutasításaként”, hanem „az egyházban lévő emberek elutasításaként” élné meg. Az Egyház anya, aki minden gyermekét maga köré gyűjti. Erre példát láthatunk az ünnepi lakomáról szóló példabeszédben, ahová vendégül hívják az „igazakat, bűnösöket, gazdagokat és szegényeket stb.” (Mt 22, 1-15; Lk 14, 15-24). A „tiszta vérű”, „szelektáló” egyház nem az Anyaszentegyház, hanem inkább egy szekta."

Tavaly júliusban Ferenc pápa az „Outreach 2021” című LMBTQ webinárium alkalmából szintén egy kézzel írott, spanyol nyelvű levelet küldött James Martin atyának, amelyben megerősítette, hogy Isten „szeretettel közeledik minden egyes gyermekéhez, mindenkihez. A szíve mindenki előtt nyitva áll. Ő az Atya.“

Legfrissebb