Ugrás a tartalomra

Feministák kritizálták a holland LGBTQ jogszabályokat - letiltották a bankszámlájukat

Caroline Franssen

A Voorzij holland feminista szervezet már nem használhatja bankszámláját, mivel a bank blokkolta azt azután, hogy a szövetség bírálta a transzneműségről szóló új holland jogszabályok terveit.

Caroline Franssen, a szervezet alapítója az új törvényről azt mondta, hogy "a nők számára a legjelentősebb veszélyt" jelenti.

A Voorzij szervezete attól tart, hogy az új önazonosítási törvény aláássa a "nő" kifejezés jelentését. Mindenekelőtt a nem transznemű nők biztonsága miatt aggódnak.

Ha az új törvényt elfogadják, a férfiak nőként azonosíthatják magukat, és hozzáférhetnek a női létesítményekhez, például öltözőkhöz, börtönökhöz, szaunákhoz és a nemi erőszak áldozatainak biztonságos házaihoz.

"Jelenleg azt mondhatjuk: nem vagy nő, menj innen. (...) De amikor a törvényt elfogadják, a nők többé nem szabhatják meg a határaikat."

- mondja Franssen az NRC cikkében.

Példaként Karen White esetét emelik ki. A brit fogvatartottat egy női börtönbe szállították, mert a fogvatartott – egy született férfi – transznemű nőnek vallotta magát. Miután letelepedett a női börtönben, szexuálisan bántalmazott két másik fogvatartottat.

A Voorzij alapítójának kijelentéseit heves kritika éri a transznemű mozgalom részéről, de más feministák részéről is.

Caroline Franssen érezhette ezt az elutasítást akkor is, amikor Twitter-fiókját ideiglenesen blokkolták. Azt gyanítja, hogy a transzaktivisták többször is feljelentették a fiókját.

A Bunq Bank és a PayPal is zárolta a szervezet pénzszámláit.

(CNE)

Legfrissebb