Ugrás a tartalomra

Felmérés: Sokat számít a keresztény édesanyák hite

Az ateisták közül is sokan a kereszténység mellett döntenek végül.

Photo by Aaron Burden / Unsplash

Egy új felmérés alapján nagyobb százalékban megmaradnak keresztény hitüknél azok az emberek, akiknek édesanyja is keresztény volt.

Az Amerikai Bibliatársulat legújabb felmérésében 2761 felnőtt amerikai ember vett részt januárban. A számok azt mutatják, hogy a protestáns családokban felnövő gyermekek 73 százaléka felnőttként is vagy a protestáns, vagy valamely keresztény vallás mellett döntött, 4 százalékuk a katolikus vallást választotta, 19 százalékok pedig ateistának vallja magát, vagy nem köti magát egyetlen valláshoz sem.  

A katolikus családokban nevelkedett gyermekek 57 százalékban maradnak felnőttként is katolikusok, míg 6 százalékban a protestáns, 14 százalékban pedig más keresztény egyházhoz csatlakoztak, 21 százalékuk pedig ateistának, vagy egy valláshoz sem tartozónak mondja magát.

A keresztény édesanyák jelentőségére a Biblia is felhívja a figyelmet, Timóteus esetében például édesanyjának Eunikének, és nagyanyjának Loisnak erős hitéről tesz említést.

A kutatásban részt vett valamely keresztény egyházhoz tartozó emberek a kutatás alapján amerikai emberből három erősítette meg, hogy keresztény családban nevelkedtek és négy emberből három az édesanyja hitét gyakorolja.

Az ateista, vagy nem keresztény családokban felnevelt emberek egyharmada, azaz 32 százaléka végül a kereszténység mellett döntött, jóval nagyobb számban váltak keresztényekké azok az ateista vagy nem vallásos családokban felnőtt emberek, mint a katolikus vagy protestáns családokban felnőtt emberek, akiknek egyötöde hagyta el keresztény hitét.

Van egy jól közismert szólás a Bibliában, amelyet a Példabeszédek könyvében olvashatunk.

"Tanítsd a gyermeket az ő útjának módja szerint; még mikor megvénhedik is, el nem távozik attól"

- szól a tanács, amelyet úgy tűnik, ez a felmérés is igazol.

(CH)

Legfrissebb