Ugrás a tartalomra

Felmérés: legtöbben betiltanák az energiaitalokat a kiskorúak számára

Magas koffein- és cukortartalma komoly veszélyt jelenthet számukra.

Kép forrása: Getty images/ Cornwall live

A Fiatal Családosok Klubja által végzett új felmérés szerint a megkérdezettek döntő többsége egyetért abban, hogy 18 év alattiak számára korlátozni kellene az energiaitalok elérhetőségét

- számol be az index.

A FICSAK által indított „Gyermekvédelem 2023 – Védjük együtt gyermekeinket!” kampány 4. állomása az egészséges táplálkozás és a szülői tudatosság jegyében zajlik. E szempont is vezérelte a civil szervezetet abban, amikor útjára indították az energiaitalokkal kapcsolatos véleményfelmérő kérdőívet, mivel azok magas koffein- és cukortartalma komoly veszélyt jelenthet a fiatalabb generáció számára.

A kérdőívet kitöltő közel ezer ember 98,8 százaléka egyetért azzal, hogy kiskorúak számára ne legyenek elérhetőek a kereskedelmi forgalomban levő energiaitalok.


– írta a szervezet az index szerkesztőségéhez eljuttatott közleményében. A megkérdezettek csupán 1,2 százaléka nem tiltaná be a kiskorúak hozzáférését a koffeines italhoz.

Korábban két kormánypárti képviselő, Hollik István (Fidesz) és Nacsa Lőrinc (KDNP) bejelentették, hogy kezdeményezni fogják a 18 éven aluliak energiaitallal való kiszolgálásának tiltását, mivel „gyakorló apaként” látják, hogy az energiaitalok – gyakran naponta történő – fogyasztása is veszélyt jelent a gyermekekre.

A kérdőívet kitöltők közül 52 százalék személyi igazolvány felmutatásához kötné az energiaital vásárlást, míg 46,5 százalékuk a dohányboltokra korlátozná az energiaitalok elérhetőségét. A kitöltők csupán 1,5 százaléka jelezte azt, hogy szerintük nincs szükség szabályozásra.

„A nem reprezentatív, de azért irányt mutató eredmények is azt bizonyítják, hogy a társadalom nem közömbös az energiaitalok gyermekek számára káros hatásaival kapcsolatban”

– írta közleményében a FICSAK, megjegyezve, hogy a kitöltők között elsöprő többségben vannak azok a válaszadók, akik egyetértenek azzal, hogy kiskorú gyerekek számára NE legyenek elérhetőek a kereskedelmi forgalomban lévő energiaitalok.

Legfrissebb