Ugrás a tartalomra

Felmérés: Kevesebb amerikai értékrendjének része Isten és a Biblia

Photo by Alexandra Fuller / Unsplash

Az Arizonai Keresztény Egyetem Kulturális Kutatóközpontjának új felmérése szerint egyre kevesebben veszik át a hagyományos erkölcsi értékeket a bibliai alapelvekből.

Az "Amerika értékei tanulmány" szerint az amerikai felnőttek 71 százaléka állítja, hogy ma a hagyományos erkölcsi értékeket támogatja, beleértve a tisztességességet, az igazságosságot, a kedvességet, a diszkriminációmentességet, a megbízhatóságot, a szabad véleménynyilvánítást, a tulajdonjogot, az egyéni növekedést és az önkontrollt. Ugyanakkor az ezeket az értékeket valló felnőtteknek kevesebb mint a fele tartja a bibliai erkölcsöt alapvető értéknek.

Egy másik eredmény, hogy az amerikaiak 42 százaléka szerint a Biblia helyett az az abszolút erkölcsi útmutató az életükben, "amit a szívükben éreznek".

Azok az alcsoportok, amelyek a Bibliát vallják a helyes és helytelen meghatározásának elsődleges forrásának, jellemzően a spirituálisan vagy politikailag konzervatívok közé tartoztak.

Dr. George Barna, a felmérés szerzője szerint az eredmények rávilágítanak arra, hogy eltolódás tapasztalható abban, hogy az amerikaiak honnan merítik erkölcsiségük forrását.

"Az amerikaiak háromnegyede azt állítja, hogy az emberek alapvetően jók, és kevesebb mint a felük hisz Istenben vagy abban, hogy a Biblia Isten igaz, releváns és megbízható szava az emberiséghez"

- magyarázta a veterán kutató.

"Következésképpen az amerikaiak belekényelmesedtek abba az elképzelésbe, hogy ők az erkölcs döntőbírái"

- tette hozzá.

"Ugyanúgy, ahogyan a legtöbb amerikai azt állítja, hogy nincs abszolút erkölcsi igazság, most már azt is hiszik, hogy nincs szükség isteni útmutatásra, sőt még csak nem is áll rendelkezésre a helyes és helytelen meghatározásához"

-fogalmazott.

Barna arra is rámutatott, hogy az emberek manapság "nagyobb valószínűséggel veszik erkölcsi útmutatásukat a kormányzati törvényekből és politikákból, mint a bibliai elvekről szóló egyházi tanításokból".

"Joggal állíthatjuk, hogy a nemzet helyes és helytelen gondolatai ma már inkább a Fehér Házból és a Kongresszus termeiből származnak, mint az imaházainkból"

- mondta.

"Az ország törvényei lépnek Isten törvényeinek helyébe a jó és a rossz meghatározásában Amerikában".

Az eredmények az AmericasOne megbízásából készült két országos felmérésből származnak, amelyet 2022. július 22-én végeztek.

(Christian Headlines)

Legfrissebb