Ugrás a tartalomra

Felmérés: ezt gondolják a fiatalok a házasságról

Többen megbánták, hogy már házasság előtt összeköltöztek.

Kép forrása: Prostooleh/Freepik

A párkapcsolatban élő fiatal felnőttek jelentős kisebbsége úgy véli, hogy a házasság "idejétmúlt" fogalom - derül ki egy új, az ezredfordulósok és a Z generációsok körében végzett felmérésből. - számol be a Christian Headlines.


906 párkapcsolatban élő ezredfordulós és Z-generációs fiatal véleménye alapján kiderült, hogy nagyjából minden ötödik fiatal gondolja úgy, hogy a házasság "elavult fogalom", a nők 52 százalékban, a férfiak pedig 41 százalékban erősítette meg ezt az állítást. A felmérést a Thriving Center of Psychology végezte.

A megkérdezettek 85 százaléka szerint nem szükséges a házasság a teljes és elkötelezett kapcsolathoz, 73 százalékuk pedig úgy gondolja, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben túl sokba kerül egy esküvő.

Bár a felmérésben részt vevő ezredfordulósok és Z-generációsok közül minden hatodik állítása szerint nem szeretne megházasodni, 83 százalékuk viszont ennek ellenére reméli, hogy egyszer az ő életében is eljön majd a nagy pillanat.

Azok közül az ezredfordulósok és Z generációs párok közül, akik annak ellenére élnek együtt, hogy nem házasodtak meg, 60 százalékuk azt mondja, hogy kevesebb, mint egy éves kapcsolat után költöztek össze. Közülük tízből egy ember már megbánta az összeköltözést, 16 százalékuk pedig úgy gondolja, hogy elhamarkodták a döntést. Az összeköltözött párok egyharmada úgy gondolja, hogy jobb lett volna tisztázni az együttélésre vonatkozó elvárásaikat az összeköltözés előtt. A házasságon kívül együtt élő párok 54 százaléka hivatkozott anyagi okokra az összeköltözést illetően.

marriage proposal
Photo by engin akyurt / Unsplash

A fiatalok sokszor félnek a válástól, és úgy gondolják, hogy ha nem házasodnak meg, akkor nem áll fent ennek a kockázata. Egy áprilisi felmérés szerint azonban ennek éppen az ellenkezője mondható igaznak.

Az Institute for Family Studies beszámolói szerint az Egyesült Államokban "régóta zajló kutatások" azt mutatják, hogy jóval magasabb a válás kockázata azoknál a pároknál, akik már házasság előtt is együtt éltek.

"Sok pár túl gyorsan összeköltözik anélkül, hogy kialakulna az a fajta szerelmen alapuló elköteleződés egymás irányába, amely egy jó házasság alapja"

- áll a jelentésben.

A házasság előtti összeköltözés önmagában növeli annak esélyét, hogy az együtt élő partnerekben kialakul egy olyan szemlélet, mely szerint a házasság nem jár nagyobb kötelezettségekkel, ezért jobban elfogadják a válást. Ez az a mentalitás pedig kiszolgáltatottabbá teszi őket a házasság felbomlásának abban az esetben, ha nehezebb időket élnek meg.

Legfrissebb