Ugrás a tartalomra

Felmérés: egyre kevesebb amerikai hisz Istenben

2001 óta kétszámjegyű csökkenést tapasztaltak.

Photo by Nghia Le / Unsplash

Soha nem volt még ilyen kevés azon amerikaiak száma, akik hisznek Istenben, a Mennyországban és az angyalokban, és azok száma is egyre kevesebb, akik elhiszik, hogy létezik az ördög és a pokol.


2004-ben az amerikaiak 90 százaléka állította magáról, hogy hisz Istenben, míg 2016-ra ez a szám 79 százalékra csökkent. A  legfrissebb adatok szerint viszont már csak az amerikai emberek 74 százaléka hiszi, hogy Isten létezik. – számol be a Christian Headlines.  

Az angyalokban az emberek 69 százaléka hisz, míg 67 százalékra tehető azok aránya, akik hisznek a Mennyország létezésében. Ez szintén jelentős csökkenés a korábbi adatokhoz képest, hiszen 2007-ben az amerikaiak 75 százaléka hitt az angyalokban, és 81 százaléka a Mennyországban.

"A Gallup az elmúlt években az Istentiszteletre járás, a szervezett vallásba vetett bizalom és a keresztény  identitás terén is erőteljes csökkenést dokumentált"

– írta Megan Brenan, a Gallup munkatársa.

"Az amerikaiak Istennel, angyalokkal, mennyországgal, pokollal és ördöggel kapcsolatos hite 2001 óta szintén kétszámjegyű csökkenést mutat. Ennek ellenére az amerikai felnőttek hite a különböző entitásokkal kapcsolatban továbbra is többségi szinten van, az Istentiszteletekre rendszeresen járók, kifejezetten a protestánsok és a republikánusok továbbra is nagyrészt elkötelezettek a hitükben."
Turning the page of a Bible
Photo by Rod Long / Unsplash

A 2023-as felmérésben a Gallup által végzett eddigi felmérésektől eltérően az Istenbe vetett hitre most három lehetséges választ lehetett adni. Igen, nem és nem biztos. A válaszadók 74 százaléka igennel, 12 százalékuk nemmel válaszolt, míg 14 százalékuk a „nem biztos” opciót választották.

A 2022-es felmérésben, amikor csak két lehetséges választ ajánlottak fel, az emberek 81 százaléka válaszolt igennel, míg 19 százalékuk a nem mellett döntött.

Azon amerikaiak száma is újabb mélypontot ért el, akik hisznek a pokol (59 százalék) és az ördög (58 százalék) létezésében.

"Minél több pénze van az amerikaiaknak, és minél képzettebbek, annál kisebb valószínűséggel hisznek Istenben"

– közölte a Gallup.

A felmérés továbbá arról is beszámol, hogy az amerikaiaknak csak 51 százaléka állítja, hogy hisz mind az öt spirituális entitás létezésében: Isten, az angyalok, a menny, a pokol és az ördög.

Legfrissebb