Ugrás a tartalomra

Felmérés: az amerikaiak mindössze 4 százaléka vall bibliai világnézetet a járvány után

A magukat kereszténynek vallók és az újjászületett keresztények aránya is visszaesett.

Photo by Priscilla Du Preez / Unsplash

Egy új felmérés szerint a bibliai világnézetet valló amerikaiak aránya 4 százalékra csökkent a világjárvány idején, miközben a magukat kereszténynek vallók és az újjászületett keresztények aránya is visszaesett.

Az Arizona Keresztény Egyetem Kulturális Kutatóközpontjának kutatója, George Barna felmérése szerint a világjárvány következményei nyilvánvalóan megváltoztatták az amerikaiak világnézetét, beleértve a hívő embereket is. Míg a világjárvány előtt az amerikaiak 6 százaléka vallott bibliai világnézetet, addig ma már csak 4 százalékuk.

A kutatóközpont ezt "látszólag kicsi, de figyelemre méltó csökkenésnek" nevezte.

"Úgy tűnik, hogy mivel az emberek életét jelentősen megváltoztatta a vírus és a kormányzati politika, az amerikaiak nem fordítottak több időt arra, hogy energiát szenteljenek a spirituális kérdésekre és a világnézetük fejlesztésére"

- áll a Kulturális Kutatóközpont elemzésében.

Továbbá, az önmagukat kereszténynek valló, bibliai világnézetet vallók aránya a járvány előtti 9 százalékról a járvány utánra 6 százalékra csökkent. Az újjászületett keresztények körében ez az arány 19 százalékról 13 százalékra csökkent.

Az adatok a 2023-as amerikai világnézeti felmérés részét képezik.

"A dolgok mai állása szerint a bibliai teizmus sokkal közelebb van a kihaláshoz Amerikában, mint ahhoz, hogy befolyásolja a nemzet lelkét. A bibliai világnézettel rendelkező felnőttek jelenlegi előfordulása a legalacsonyabb azóta, hogy az 1990-es évek elején elkezdtem mérni"

-mondta George Barna.

Az adatok szerint a fiatal felnőtteknek (18-29 évesek) mindössze 1 százaléka vallja magát bibliai világnézetűnek.

"Különösen a fiatalok vannak nagymértékben elszigetelve a bibliai gondolkodástól társadalmunkban, és ők utasítják el a legagresszívebben a bibliai elveket kultúránkban"

- mondta Barna.

Barna szerint az egyházaknak és a keresztény iskoláknak nagyobb hangsúlyt kell fektetniük a világnézet fejlesztésére.

(Christian Headlines)

Legfrissebb