0279 Ugrás a tartalomra

Az amerikaiak közel fele szerint keresztény nemzetnek kellene lennie az Egyesült Államoknak

Photo by Raúl Nájera / Unsplash

Az amerikai felnőttek többsége úgy véli, hogy Amerika alapítói keresztény nemzetnek szánták az országot, és sokan azt mondják, hogy szerintük ma is keresztény nemzetnek kellene lennie - derül ki a Pew Research Center új felméréséből.

A felmérés azonban azt is megállapítja, hogy nagyon eltérőek a vélemények arról, hogy mit jelent "keresztény nemzetnek" lenni és támogatni a "keresztény nacionalizmust".

A keresztény nemzet sok támogatója például tágan határozza meg a fogalmat, mint azt az elképzelést, hogy az országot keresztény értékek vezérlik. Azok viszont, akik szerint az Egyesült Államoknak nem kellene keresztény nemzetnek lennie, sokkal inkább hajlanak arra, hogy a keresztény nemzetet úgy határozzák meg, mint olyat, ahol a törvények kifejezetten vallási tanításokat rögzítenek.

Összességében tízből hat amerikai felnőtt - köztük közel hétből hét keresztény - azt állítja, hogy az alapítók "eredetileg keresztény nemzetnek szánták" az Egyesült Államokat.

Az amerikai felnőttek 45 százaléka - köztük körülbelül tízből hat keresztény - pedig azt mondja, hogy az országnak "keresztény nemzetnek kellene lennie". Egyharmaduk szerint az USA "most is" keresztény nemzet.

Ugyanakkor a lakosság nagy többsége fenntartásokat fogalmaz meg a vallás és a kormányzat összekapcsolásával kapcsolatban. Például az amerikai felnőttek mintegy háromnegyede (77%) szerint az egyházaknak és más vallási intézményeknek nem kellene támogatniuk a politikai tisztségekre pályázó jelölteket. Kétharmaduk (67%) szerint a vallási intézményeknek inkább ki kellene maradniuk a politikai ügyekből, minthogy véleményt nyilvánítsanak a napi társadalmi vagy politikai kérdésekről. Az új felmérés - a Központ más, nemrégiben végzett kutatásaihoz hasonlóan - világossá teszi, hogy az amerikaiak körében összességében sokkal többen támogatják az egyház és az állam szétválasztásának gondolatát, mint ahányan ellenzik azt.

Mire gondolnak az emberek, amikor azt mondják, hogy az USA-nak "keresztény nemzetnek" kell lennie? Míg egyesek, akik azt mondják, hogy az USA-nak keresztény nemzetnek kellene lennie, ezt a fogalmat úgy határozzák meg, hogy a nemzet törvényei keresztény alapokon nyugszanak, és a nemzet vezetői keresztény vallásúak,

addig az ebbe a kategóriába tartozó emberek sokkal gyakrabban úgy tekintenek keresztény nemzetre, mint olyanra, ahol az embereket szélesebb értelemben keresztény értékek vagy istenhit vezérli, még akkor is, ha a törvények nem kifejezetten keresztény jellegűek, és a vezetők különböző vallásúak vagy egyáltalán nem hívők.

Vannak, akik szerint az USA-nak keresztény nemzetnek kellene lennie, és a lakosság vallási összetételére gondolnak; számukra a keresztény nemzet olyan ország, ahol a legtöbb ember keresztény. Mások egyszerűen egy olyan helyet képzelnek el, ahol az emberek jól bánnak egymással és jó erkölcsűek.

(Pew Research Centre)

Legfrissebb