Ugrás a tartalomra

Felmérés: az amerikaiak döntő többsége Izrael mellett áll

A közvélemény-kutatásból kiderül, hogy a fiatalabb szavazópolgárok többsége viszont a Hamászt támogatja.

Izrael-párti tüntetők gyülekeznek a szövetségi épület előtt az Izrael támogatására rendezett tüntetésen Los Angelesben 2021. május 12-én, szerdán. - Kép: AP/Jae C. Hong

Az amerikaiak többsége Izraelt támogatja a Hamász elleni konfliktusban, és közel háromnegyedük támogatja a dél-gázai Rafah városában végrehajtandó katonai műveletet.

Ötből négy választópolgár (80 százalék) támogatja a zsidó államot az iszlamista terrorcsoport elleni, közel hét hónapja tartó háborúban, a legnagyobb támogatottság az idősebb korosztályok körében koncentrálódik - derül ki a Harvard CAPS/Harris hétfőn közzétett felméréséből.

Eközben a szavazók 72 százaléka azt mondja, hogy támogatja az Izraeli Védelmi Erők katonai műveletét Rafahban, míg 28 százalékuk szerint Izraelnek "most vissza kellene vonulnia, és hagynia kellene, hogy a Hamász továbbra is irányítsa Gázát".

A Harris felmérésében a szavazók kétharmada szerint Izrael már most is igyekszik elkerülni a civil áldozatokat a sűrűn lakott palesztin enklávéban.

Míg az amerikaiak túlnyomórészt támogatták Izraelt, a Harvard CAPS-Harris felmérése korosztályok szerint mély megosztottságot jelzett.

A 18 és 24 év közötti regisztrált szavazók körében csak 57 százalékuk támogatta Izraelt, míg 43 százalékuk a Hamászt.

Az 55 és 64 év közötti szavazók körében azonban az Izrael támogatása elérte a 91 százalékot, a 65 éves és annál idősebbeb 93 százaléka támogatta a zsidó államot.

Amikor arról kérdezték őket, hogy mit gondolnak a tűzszünet lehetőségéről, amely lehetővé tenné a Hamásznak, hogy uralja Gázát, és továbbra is fogvatartsa a terroristák által elrarbolt túsokat, az összes válaszadó több mint kétharmada (68%) ellenezte az ötletet.

A 18 és 24 év közötti szavazók azonban 57 - 43 százalékos arányban támogatták a javaslatot.

A Harvard CAPS/Harris felmérés április 24-25-én készült 1 961 regisztrált szavazó megkérdezésével, a hibahatár plusz-mínusz 2 százalékpont.

(NYP)

Legfrissebb