Ugrás a tartalomra

Felmérés az alkoholizmusról: Magyarország elképesztő helyen végzett

Nem adnak büszkeségre okot a friss adatok.

Photo by Vinicius "amnx" Amano / Unsplash

A World Population Review a WHO adatai alapján összeállította a top 10-es listáját azokról az országokról, amelyeket a legsúlyosabban érint az alkoholizmus. Az adatokból az látszik, hogy a magyar férfiak több mint kétharmada alkoholistának számít az „alkoholizmus” orvosi definíciója szerint, míg a nők esetében ez az arány jóval alacsonyabb - számolt be az Index.

Az alkoholizmus krónikus, mégis gyakori betegség, amely világszerte emberek millióit érinti. Az „alkoholizmus” kifejezés valójában egy általános kifejezés, amelyet az orvosilag „alkoholfogyasztási zavar” néven ismert betegség leírására használnak.

Az alkoholfogyasztási zavarra az alkohollal való visszaélés és az alkoholtól való függőség jellemző. A Mentális zavarok diagnosztikai és statisztikai kézikönyvének ötödik kiadása (DSM-5) szerint egy személynél akkor diagnosztizálható alkoholfüggőségi zavar, ha egy 12 hónapos időszakon belül több feltett kérdés közül kettőre is igen lesz a válasza.

Az egyes országok alkoholizmusarányaira vonatkozó legfrissebb adatokat az Egészségügyi Világszervezet állította össze – írja a worldpopulationreview.com.

A top 10-es lista az országokról, ahol a legmagasabb az alkoholfogyasztási zavarok/alkoholizmus aránya:

  1. Magyarország – 21,2 százalék
  2. Oroszország – 20,9 százalék
  3. Belarusz – 18,8 százalék
  4. Lettország – 15,5 százalék
  5. Dél-Korea – 13,9 százalék (holtverseny)
  6. Szlovénia – 13,9 százalék (holtverseny)
  7. Egyesült Államok – 13,9 százalék (holtverseny)
  8. Lengyelország – 12,8 százalék
  9. Észtország – 12,2 százalék (holtverseny)
  10. Szlovákia – 12,2 százalék (holtverseny)

Látható, hogy Magyarországon a legmagasabb az alkoholfogyasztási zavarok előfordulási gyakorisága, ugyanis a teljes népesség 21,2 százaléka érintett.


A nemenkénti számok azonban még informatívabbak, a férfiak 36,9 százaléka, a nők 7,2 százalék-a szenved a függőségtől. Ez egy általános tendenciát szemléltet: a férfiak mind az alkoholizmus, mind az általános alkoholfogyasztás tekintetében messze meghaladják a női társaikat.

(Index)

Legfrissebb