Ugrás a tartalomra

Felmérés: 245 ezer holokauszt-túlélő van még életben szerte a világon

49 százalékuk Izraelben él.

A lengyel származású holokauszt-túlélő Meyer Hack a karjára tetovált fogolyszámát mutatja a jeruzsálemi Yad Vasem Holokauszt Múzeumban tartott sajtótájékoztatón 2009. június 15-én. Kép forrása: Reuters

79 évvel a zsidóság ellen valaha elkövetett legkegyetlenebb népirtás után, 2023 augusztusában még mindig 245 ezer holokauszt-túlélő él szerte a világon. – derül ki a Hardship Fund Supplemental Payments jelentéseiből.


A túlélőket a Hardship Fund Supplemental Payments által a túlélők számának felmérésére tett erőfeszítések révén azonosították, akik a Claims Conference és Németország kritériumai alapján a holokauszt-túlélőnek ismertek el.

A "túlélő" fogalmát úgy határozták meg, hogy az ne csak az európai zsidóságot foglalja magában, akik munkatáborokba, koncentrációs táborokba vagy gettókba deportáltak, hanem azokat is, akik menekülni vagy bujkálni kényszerültek. Ide tartoznak az Észak-Afrikában, azaz Algériában, Líbiában, Marokkóban és Tunéziában üldözött zsidó személyek is. Izrael ezen kívül még az Irakban élő zsidókat is a jogosultak közé sorolja, a német kormány és a Claims Conference azonban nem, ezért a túlélők száma csak a Claims Conference definícióját tükrözi, és a kritériumok változásától függően némileg változhat.

Gideon Taylor, a Claims Conference elnöke elmondta:

"Az általunk összegyűjtött adatok nem csak arra mutatnak rá, hogy hány túlélő van és hol, hanem egyértelműen jelzik, hogy a legtöbb túlélő olyan életszakaszban van, amikor az ellátásra és szolgáltatásokra egyre nagyobb szükségük van. Itt az ideje, hogy nagyobb figyelmet fordítsunk rájuk. Most van ránk a legnagyobb szükségük."

A túlélők a 77-100 év közötti korosztályba tartoznak, a jelentés a statisztikán belül a még meg nem született és az 1946-ban született személyeket is tartalmazza. A túlélők átlagéletkora 86 év.

A ma is élő túlélők többsége (75%) 1945-ben 3-12 év közötti gyermek volt.
A jelentés szerint a gyerekeknek volt a legcsekélyebb esélyük a túlélésre. Sokan úgy élték túl, hogy titkolták zsidó identitásukat, ami a jelentés szerint egy különleges traumát okozott.

A jelentés nem említi az egyház által a holokauszt idején befogadott zsidó gyermekeket, akiket nem adtak vissza a zsidó közösségnek, ebből kifolyólag sokan nem is tudják, hogy zsidók.

Az ápolási kiadások iránti növekvő igény jelzi, hogy a jelentés szerint a túlélők 20 százaléka már 90 évnél idősebb. 2020 óta évente átlagosan 28 ezer új ápolási kérelem érkezett.

Míg a holokauszt-túlélők ma 90 különböző országban élnek, 49 százalékuk pedig Izraelben lakik. A túlélők további 18%-a Nyugat-Európában él.

Az európai kontinenshez hasonlóan a holokauszt túlélők 18 százaléka Észak-Amerikában él, a legtöbben (16%) az Egyesült Államokban. Az Egyesült Államokban élő túlélők közel 40 százaléka New Yorkban él.

A Szovjetunióból származó túlélők 37 százaléka él ma Izraelben, 24 százalékuk pedig Észak-Amerikában. Oroszországban jelenleg 18 200 túlélő él, Ukrajnában pedig 7400.

A becslések szerint túlélők 40 százaléka kap havi rendszerességgel kifizetéseket Németországtól kárpótlásul a traumákért és az elvesztett évekért.

Németország mostanra több mint 90 milliárd dollárnyi kártérítési alapot fizetett ki. Más országok, például Ausztria szintén nyújtottak kártérítést a túlélőknek.

(Jpost)

Legfrissebb