Ugrás a tartalomra

"Felkészülök arra, hogy ott fogok meghalni" - 88 évesen kerülhet börtönbe egy életpárti aktivista

Az Egyesült Államokban, ahová a kommunista rezsim elől menekült, miután őt és családját a gakovói koncentrációs táborba szállították.

Eva Edl, amint éppen letartóztatják. - Kép forrása: SLLMLG

Egy kelet-európai kommunista koncentrációs tábort túlélő 88 éves keresztény nő elmondta, hogyan készül arra, hogy az őt sújtó védak miatt az Egyesült Államok börtöneiben ér majd véget a élete.

A 88 éves Eva Edl azon 11 tüntető között volt, akik ellen vádat emelt az amerikai Igazságügyi Minisztérium (DOJ), mert állítólag megsértették a "klinikai bejáratokhoz való szabad hozzáférésről szóló törvényt" (FACE), amikor 2021. március 15-én a Nashville melletti Carafem Health Center klinika előtt tüntettek.

A DOJ 2022 októberében azzal vádolta őket, hogy megfélemlítették és akadályozták "a klinika alkalmazottait és egy pácienst, aki reproduktív egészségügyi szolgáltatásokat keresett" a klinikán. Egy szövetségi bíró e hónap elején bűnösnek találta őt és négy társát, az ítéletet várhatóan július 30-án hirdetik ki. Edlnek emellett több másik abortuszklinikánál tartott tüntetés miatt is felelnie kell.

Edl-nek 88 évesen várhatóan 11 év börtönbüntetéssel és 350 ezer dollár pénzbírsággal kell majd szembenéznie.

Edl a Daily Signalnak elmondta, hogy már beletörődött abba, hogy élete végéig börtönben lesz a tiltakozásaiért, amelyek során ő és mások megpróbálták lebeszélni a nőket arról, hogy végrehajtsák a tervezett abortuszt.

"Amikor vádat emeltek ellenem, elkezdtem felkészülni arra, hogy ott fogok meghalni"

- mondta, valamint hangsúlyozta:

"Nincs garancia arra, hogy túlélem."

Edl továbbá figyelmeztetett arra, hogy az amerikai kormány egyre inkább hasonlít arra a kommunista rezsimre, amely elől a családja annak idején elmenekült.

Edl mindössze 9 éves volt, amikor őt és családját marhavagonokban vitték az akkori Jugoszláviában lévő gakovói koncentrációs táborba.

Edl családja dunai sváb volt, egy német nyelvű etnikai csoport Jugoszláviában, amelyet Josip Broz, az ország kommunista elnöke a második világháború után megsemmisítésre szánt.

"Össze voltunk zsúfolva, és mivel kisgyerek voltam, alig kaptam levegőt. Nem volt élelmünk, nem volt vizünk"

- emlékezett vissza.

Honlapja szerint Edl-t kimentették Gakovóból, Ausztriába szökött, és végül az Egyesült Államokban kötött ki, ahol bekapcsolódott az életpárti mozgalomba, miután megismerte az általa "amerikai haláltáboroknak" (abortuszklinikák) nevezett dolgokat.

Az 1980-as évek óta 46 alkalommal tartóztatták le az abortuszklinikák előtti tiltakozásai miatt, amelyek - elmondása szerint - soha nem jártak erőszakkal.

Felidézte, hogy még Edward Kennedy volt szenátor (D-Mass.) parancsára is letartóztatták, amikor az 1990-es években elment az irodájába, hogy panaszt tegyen a FACE-törvény támogatása miatt, amelynek hatályon kívül helyezését egyes republikánusok az utóbbi időben követelik, mivel Biden elnöksége alatt egyre több életpárti aktivistát vádolnak meg a törvény alapján.

A helyzetet jugoszláv honfitársaihoz hasonlította, akik hagyták, hogy félelmük megakadályozza őket abban, hogy mindent megtegyenek, amit csak tudnak, hogy a gonoszságot elkövető, gonosz kormány útjába álljanak.

"Mi lett volna, ha hazám polgárai legyőzték volna a félelmüket, és többen közülük ott álltak volna azokon a vasúti síneken a haláltábor bejáratának kapuja és a vonat között?"

- mondta.

Megjegyezte, hogy néhányan nyíltan sírtak, miközben az áldozatokat szállító marhavagonok a vonatsíneken dübörögtek a haláltábor felé, de a könnyeik végül hasztalannak bizonyultak, mert senki sem lépett fel.

"Tehát, amikor a testünket a nő és a klinika közé helyezzük, időt nyerünk, hogy a járdán dolgozó tanácsadóinknak lehetőségük legyen beszélni a nőkkel, és remélhetőleg megnyílik a szívük a babáik iránti szeretettel, és életben hagyják a babáikat"

- jegyezte meg.

(CP)

Legfrissebb