Ugrás a tartalomra

Fejfájást és fáradtságot okoz a gyerekeknél a lefekvés előtti túlzott képernyőhasználat

Photo by Akshar Dave🌻 / Unsplash

Fáradtak és fejfájósak a gyermekek, mert túl sokat telefonoznak lefekvés előtt - Az okoseszközök kék fénye rendkívül káros - számolt be az Index.

A magyar gyermekek egyre több időt töltenek okostelefonjaik nyomkodásával, azonban már jóval inkább van ok aggodalomra, mint néhány évvel korábban, ugyanis a Covid-időszak alatt beállt változások miatt a korábbi időkorlátok szinte felrobbantak.

MIndeközben a dél-koreai Csonnam Nemzeti Egyetem egyik kutatása szerint azok a 10 és 16 év közötti gyermekek, akik jelentős időt (4-6 órát) töltenek mobilozással, nem kellően tájékozottak az iránt, mennyire veszélyeztetik egészségüket, így arról sem tudnak, hogy a túlzásba vitt telefonhasználat szemfáradtságot, szemszárazságot, fejfájást és általános kimerültséget is okozhat.

G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke szerint számos gyermek a lefekvés előtt is pötyögteti okostelefonját, pedig az eszköz kék fénye késlelteti és csökkenti az alvásidőt.

Hozzátette: a gyermekek minőségi alvásának a hiánya nemcsak a napi teljesítményüket befolyásolja, hanem hosszabb távon a fizikai fejlődésüket, a figyelmüket és az energiaszintjüket is visszavetheti.

Ezek a problémák átmenetiek is lehetnek, a Magyar Alvás Szövetség mégis azt javasolja, hogy korlátozzák a gyermekek okostelefon-használatát, tájékoztatásuk szerint időnként 30 percnyi szünetet kell tartani, valamint ki kellene váltani a kék fényt.

Két másik kutatás ugyan arra a következtetésre jutott, hogy nem változtat a kijlező használat az alvás minőségén, az azonban ezekből is kiderült, hogy a mennyiség a minőség rovására mehet: a többórás médiahasználat késlelteti a lefekvési időt, és káros hatásokkal jár.

(Index)

Legfrissebb