Ugrás a tartalomra

Ezek a tajvani földrengés tanulságai - Tóth László, Balázs László

A Világnézet című műsorunkban szakértőiinkkel elemeztük a tajvani földrengés tanulságait.

A Hit Rádió Világnézet című műsorának legfrissebb adásában a tajvani földrengés okait és következményeit elemeztük Tóth László szeizmológus és Balázs László kutyásmentő segítségével.

Tajvan Földrengése:
Tóth László elmondta, hogy Tajvan földrengésveszélyes területe Euráziai és a Fülöp tektonikai lemezek találkozásánál helyezkedik el, ahol a lemezek évente 7-8 cm-t mozognak. Az ilyen mozgások óriási feszültségeket generálnak, amelyek földrengéseket okoznak.

"Azt kell tudnunk, hogy ez a terület Euráziai és a Fülöp tektonikai lemezek határán helyezkedik el, ahol a földrengések nem ritkák. "

- fejtette ki Tóth László.

Építkezés és Védekezés:
A szeizmológus hangsúlyozta, hogy megfelelő építkezéssel lehet védekezni a földrengések ellen. A tajvani és japán példák is azt mutatják, hogy az előrelátó tervezés és a modern építési technológiák alkalmazása képes jelentősen csökkenteni a katasztrófák káros hatásait.

"Megfelelő építkezéssel lehet védekezni... ez az egyetlen módja a földrengés elleni védekezésnek. "

- emelte ki Tóth László.

Kutyásmentés és Túlélés:
Balázs László, kutyásmentő a földrengések utáni kutatás és mentés fontosságáról beszélt. Elmondása szerint a mentőkutyák képesek emberi szagokat keresni és segítenek a túlélők megtalálásában, még mélyen a romok alatt is.

"Igazából 6-8 méter mélységben is képesek arra, hogy megtalálják az eltűnt személyeket..."

- részletezte Balázs László.

Legfrissebb