Ugrás a tartalomra

Ez lenne Macron terve Európa túléléséhez? - CSATH, MATURA, CSEPELI

A Világóra legfrissebb adásában a kínai elnök európai látogatását vettük górcső alá csakértőinkkel.

A Hit Rádió Világóra című műsorunk legfrissebb adásában Csath Magdolna, közgazdász, Matura Tamás, kína-szakértő és Csepeli Réka, az Európa Stratégia Kutató Intézet munkatársa beszélt a kínai elnök múlt heti európai körútjáról.

Kínai befektetések Magyarországon:
Csath Magdolna szerint a magyar gazdaságra gyakorolt hatások elsősorban az élelmiszerinfláció és az ipari termelés területein érzékelhetők. Az infláció növekedésének oka részben a szolgáltatások és élelmiszerek áremelkedése, míg az ipari termelés csökkenése főként a járműgyártás problémáira vezethető vissza.

"A telekommunikációs szolgáltatásoknál 15 százalék körüli volt az emelkedés."

- részletezte Csath Magdolna.

Kínai elnök európai látogatása:
Matura Tamás és Csepeli Réka a kínai elnök, Hszi Chi-Ping európai látogatását elemezve kiemelték, hogy a látogatás célja a kínai-európai kapcsolatok erősítése, különösen Franciaországgal és Magyarországgal. A látogatás geopolitikai és gazdasági jelentőséggel bír mind Kína, mind az érintett európai országok számára.

"Ez az út mindenképpen célul tűzte ki, hogy az európai-kínai kapcsolatokat egyrészt kicsit javítsa."

- emelte ki Csepeli Réka, valamint hozzátette:

"Hszi Chi-Ping Európa két, leginkább Kína-barát országába látogatott el."

Francia-kínai kapcsolatok:
A francia-kínai kapcsolatok elemzése során vendégeink kiemelték, hogy Franciaország a kínai gazdasági befolyás növekedésével szembesül, ami kihívásokat jelent a francia gazdaság számára. Macron próbál egyensúlyozni a gazdasági kapcsolatokban, miközben Európa szélesebb stratégiai érdekeit is figyelembe veszi.

"Egyértelmű aránytalanságok vannak számok tekintetében a kínai gazdaság európai jelenléte és a francia export nagysága tekintetében."

- mondta Matura Tamás.

"Franciaország egyértelműen nem tudja felvenni a versenyt a kínai árakkal."

- részletezte.

Legfrissebb