Ugrás a tartalomra

Exkluzív: Novák Katalinról kérdeztük a pedofilbotrány sértettjeinek jogi képviselőjét

Nyolc sértettet is képviselt az ügyben.

Dr. Gál András, aki bicskei pedofilbotrány sértettjeinek volt a jogi képviselője.

A Hit Rádió legfrissebb adásának vendége volt Dr. Gál András, a bicskei gyermekotthonban történt pedofilbotrány sértettjeinek jogi képviselője, aki kifejtette, miért írhatta alá a kegyelmi kérelmet Novák Katalin.  

Talán alig van nehány ember az országban, aki ne hallotta volna az elmúlt napokban Novák Katalin, köztársasági elnök nevét, aki aláírásával elnöki kegyelemben részesítette a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesét, akit azért ítéltek el, mert megpróbálta a sértetteket hallgatásra bírni.

A gyermekotthon ellen már 2011-ben is indult eljárás, akkor V. János, igazgató ellen, aki 26 évig dolgozott az intézményben. Őt akkor Dr. Gál elmondása szerint bűnösnek találták a legsúlyosabb szexuális bűncselekmények elkövetésében, amelyet a felügyeletére és nevelésére bízott kiskorúakkal szemben követett el legalább 10 sértett ellen. Az eljárás azonban megszűnt, amelynek oka az lehetett szakértőnk szerint, hogy ilyenkor kötelező eseti gyámot kirendelni a 18 évet be nem töltött személyeknek. Ezeknek a gyerekeknek azonban Gál elmondása szerint nem volt édesanyjuk, így eseti gyámra bízták őket, aki az ő esetükben éppen az igazgatóhelyettes, K. Endre lett.  

"ez óriási eljárási szabálytalanság, hogy amikor az igazgató büntetőjogi felelősségéről akarunk beszélni, akkor nem az igazgatóhelyettest küldjük vissza a gyerekekkel a vallomástétel után."

- hangsúlyozta.

Dr. Gál elmondása szerint nagyon sok ilyen eljárás azért szűnik meg, mert kétséget kizáróan nem volt bizonyítható az, amit elmondtak, és így történhetett ez a 2011-es eljárásban is. 

Dr. Gál, elmondása szerint 2016-ban került be az ügybe, amikor az egyik sértett jelentkezett nála, majd utána sorra jött a többi sértett is. 

"2011-ben mindenki tudta az intézetben, hogy ez a gyanú volt, de aztán megszűnt az eljárás, és utána még öt évig minden nap megcsinálhatta az igazgató, amit meg csinált és végül ezért ítélték el."

A 2016-os eljárás elmondása szerint teljesen megalapozott volt, mert egy olyan szellemi, lelki állapotú sértett tett feljelentést "brutálisan" súlyos bűncselekményben, amit nem lehetett csak úgy "lesöpörni." 

“Azt látom, hogy nagyon sok olyan ügyem van, hogy ezek évtizedekig eltartó folyamatok, és generációk mennek a keze alatt át egy ilyen elkövetőnek, akik úgy mint a farkasok, a sérültre, a gyengére csapnak le, akinek nincs hova mennie. “ 

K. Endre azért kapott volna több mint 3 év börtönbüntetést, mert megpróbálta rávenni arra a gyermekeket, hogy vonják vissza a feljelentéseiket.  

“Nekem ezt mondták a sértettek, hogy bátran merte csinálni ezt a nevelőtanár, mert tudta, hogy úgyse tudnak semmit tenni ellene, mert ezt csinálja az igazgató is.” 

Sokan fontolgatják, hogy mi állhatott a kegyelmi döntés hátterében. Van, aki szerint a politika, de felmerültek már olyan feltételezések is, hogy esetleg valamilyen rokoni szál kötheti őt a miniszterelnökhöz, mivel a kegyelmi kérvény határozatát nem kell megindokolni.  

Egy interjú során K. Endre azzal védekezett, hogy nem ő írta a kegyelmi kérvényt, azonban Dr. Gál hangsúlyozta, hogy

a kérvényhez minden esetben kötelező csatolni az elítélt hozzájárulását, mert anélkül nincs elbírálás. 

Novák Katalin felelősségével kapcsolatban Dr. Gál elmondta, hogy bár személyesen nem ismeri, róla sem hiszi azt, hogy úgy írta alá a kérvényt, hogy láthatta az ügy részleteit is.

“Az Igazságügyi Minisztérium megfelelő előkészítő osztálya ezt feldolgozza. Ez ezt a bűncselekményt követte el, és azért kéri a kegyelmet.

-részletezte Dr. Gál.  

“ Szerintem nyitva nem adták oda neki ezt a dossziét. Lehet, hogy csukva odaadták, de hogy nyitva nem adták oda, hogy én nem gondolom azt, Novák Katalinról se ismeretlenül, hogy ő, ha ezt tudja, aláírta volna.” 

-hangsúlyozta.  

 

Legfrissebb