Ugrás a tartalomra

Európa sötét arca - Fricz Tamás

Kirill pátriáka lekerült a hatodik szankciós csomag listájáról Magyarország vétójának köszönhetően. Rengeteg támadás érte emiatt Orbán Viktort a nemzetközi sajtó részéről.

Fricz Tamás filozófus, politológus, közgaszdász volt a Hit Rádió Középpont című műsorának vendége.

Ilyen szankciós eljárásra sincs nemzetközi jogi gyakorlat - nyilatkozta a szakértő.

"Az, hogy civil embereket szankcionálnak, egyedül a náci Németországban volt tapasztalható a zsidókkal szemben"

-fogalmazott.

Az orosz embereket a kollektív bűnösség elvén ítélik el jelen pillanatban.

"Ezek a folyamatok döbbenetesek, ennek a nagyon szélsőséges esete a Kirill pátriárkáé"

-mondta.

Igaz, hogy ő állást foglal a hazája mellett, de Ferenc pápára is jellemző a hasonló véleményformálás. Őt viszont senki nem próbálja meg nézetei miatt szankcionálni - fejtette ki Fricz.

Szerinte a vallási vezetők különleges védettséget élveznek a világtörténelemben. Egy adott kultúrának a vallási háttér adja meg az alapját. Természetesen, ez nem azt jelenti, hogy nem lehetne velük vitatkozni. Az szintén sajnálatos, hogy Orbán Viktoron kívül nem volt olyan, aki kiállt volna mellette.  Az elemző szerint nagy fokú gyávaság lett úrrá az EU bizonyos országain. Véleménye szerint vannak, akik bebújtak Orbán Viktor háta mögé. Nem mertek őszintén állást foglalni a szankciós vita folyamán.

Az EU vezérkara valójában nem az EU országait képviseli, hanem egy globális elit érdekedeit szolgálja ki - fejtette ki álláspontját Fricz Tamás. "Ők Oroszország gazdasági szétzúzását tűzték ki célul. Beleprovokálták Oroszországot ebbe a háborúba. Ez az a globális elit, akiknek semmi sem fáj."

A legutóbbi vita után, egy osztrák rádióvezető konkrétan Orbán Viktor halálát kívánta.

Erre reagálva vendégünk elmondta:

"Ez a liberális tábor nem ismer semmilyen határt. Csakis kizárólag azok létezhetnek ebben a világban, akik a globális liberális világnézetnek alárendelik magukat. Az ilyen légkör a világban soha nem vezet jóra. Az EU nem ilyen kéne legyen!"

Legfrissebb