Ugrás a tartalomra

Európa: a bűnözés növekszik, az elkövetők életkora csökken

Európa több országában is egyre több a bűncselekmény és az agresszió.

Photo by Maxim Hopman / Unsplash

Európa-szerte növekszik bűncselekmények áldozatainak száma, a börtönök túlzsúfoltak, az elkövetők életkora pedig csökken - számolt be a CNE News.

A közelmúltban nagy felháborodást keltett Németországban, hogy Freudenbergben tinédzser lányok megölték kortársukat, a tizenkét éves Luisát. Nem sokkal később Heide-ben történt egy eset, amikor lányok megvertek egy másik gyereket, ezt követően pedig diákok verték meg tanárukat és egy osztálytársukat Németországban - számolt be a Die Tagespost. Tavaly 93 095 14 év alatti gyermeket gyanúsítottak meg bűncselekménnyel. Ez 35,5 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

Összességében a bűncselekmények száma emelkedik Németországban. A lopások és betörések száma mintegy 10 százalékkal, mintegy 78 millió esetre emelkedett. Az erőszakos bűncselekményekre vonatkozó statisztikák is emelkedő tendenciát mutatnak. Tavaly például 8160 késes támadás történt, szemben a 2021-es 7071 késes támadással.

Nem csak Németországban, hanem Európa több országában is egyre több a bűncselekmény és az agresszió. A dán statisztikák néhány év csökkenés után ugyanezt a növekvő görbét mutatják - írja a Kristeligt Dagblad. Összesen 8120 áldozattal, 67 989-re nőtt a bejelentett bűncselekmények áldozatainak száma.

Ezeknek az áldozatoknak körülbelül a fele mondta, hogy erőszaknak volt kitéve, írja a Kristeligt Dagblad. Az újság rámutat, hogy az áldozatok többsége nő, a szexuális bűncselekmények esetében az áldozatok 87 százaléka nő, a becsülethez kapcsolódó erőszak esetében az áldozatok 82 százaléka nő.


Rainer Wendt, a német rendőrszakszervezet elnöke aggódik amiatt, hogy az elkövetők életkora egyre alacsonyabb lesz. Rámutat, hogy ebben jelentős szerepet játszik a közösségi média.

"Egyes bűncselekményeket a közösségi hálózatok létezése miatt követnek el"

-mondta a Die Tagespostnak.

"Az a tény, hogy a három heidei lány lefilmezte tettét, azt mutatja, hogy a bűncselekményt azért követik el, hogy a közösségi oldalakon mutogassák azt, hogy a nyilvánosság elismerését elnyerjék"

-emelte ki.

Wendt rámutat, hogy a bűncselekmények brutalizálódnak, mert az elkövetők egyre gyakrabban használnak fegyvert.

(CNE)

Legfrissebb