Ugrás a tartalomra

Hatalmas fegyverkészleteket adtak el EU tagállamok Oroszországnak az invázió előtt

Photo by Christian Lue / Unsplash

Az Európai Unió tíz tagállama, mint kiderült 2015 és 2020 között a szankciók ellenére több száz millió euró értékű katonai felszerelést adott el Oroszországnak.

Az EU-tagállamok, köztük Franciaország, Németország és Olaszország megszeghették az oroszországi fegyvereladásra vonatkozó európai embargót. Az Oroszországnak eladott katonai felszerelések a lőfegyverektől a tankokig és rakétákig terjednek, amelyeket valószínűleg az oroszok ukrajnai inváziója során is használtak.

Míg a fegyverkezési szerződések egy része törvényes lehetett egy kiskapu miatt, amely lehetővé tette a vállalatok számára, hogy betartsák a tiltás előtti megállapodásaikat, 2015 óta tíz EU-tag több száz millió euró értékű felszerelést adott el Oroszországnak.

A szerződések 44 százaléka – körülbelül 152 millió euró értékben - csak Franciaországból érkezett Oroszországba. Németország a második legnagyobb beszállító Franciaország után, a szerződések 35 százalékát szállította Oroszországnak – összesen 122 millió euró értékben– és bár ezek főleg jégtörő hajókat tartalmaztak, lőfegyverek és páncélozott járművek is szerepeltek a szállítmányban.

Az Investigate Europe oknyomozó újságírói csoport olyan megállapításokat is közzétett, amelyek szerint „a COARM adatai szerint 2014 után az EU tagállamai több mint ezer engedélyt [általános fegyverüzleti felhatalmazást] adtak ki Oroszországnak”.

Az Investigate Europe állítása szerint Franciaország jóval a 2014-es tilalom után látta el Oroszországot „vegyi anyagokkal, biológiai anyagokkal, tömegoszlató szerekkel, radioaktív anyagokkal, kapcsolódó berendezésekkel és alkatrészekkel”.

Az Európai Unió további tagjai, amelyek különféle felszereléseket szállítottak azok Ausztria, Bulgária, Csehország, Horvátország, Finnország, Olaszország, Szlovákia és Spanyolország, így az EU összesített fegyvereladása elérte a 346 millió eurót (381,8 millió dollár).

(Investigate, Breitbart)

Legfrissebb