Ugrás a tartalomra

Etnikai konfliktus: Legalább 58 ember vesztette életét Indiában

Az áldozatok közt tulnyomó többségben keresztények vannak.

A régiót sújtó etnikai erőszak ellen menekülő nő- 2023. május 7-Manipur, Északkelet- India - ARUN SANKAR/AFP via Getty Images

Több, mint 58 ember vesztette életét az északkelet-indiai Manipurban kitört támadások során, akik közül sokan keresztények voltak, és legalább ötven gyülekezetet is leromboltak vagy felgyújtottak.

Múlt hét szerda óta több helyen is jelentettek erőszakos cselekményeket. A keresztény áldozatok túlnyomó részt a hindu Meitei etnikai közösséget azonosították támadóként.

A meiitik és a keresztények között már régebb óta fenáll a feszültség a földtulajdonlás és a pozitív diszkriminációs politika miatt. A meitei népcsoport "védett törzsi csoportként" való jogi elismerésre törekszik, ami nagyobb hatalmat biztosítana számukra a pozitív diszkrimináció és a jogi védelem révén. A zavargás múlt szerdán tört ki, amikor egy diákcsoport a meiteik  jogi elismerésére vonatkozó követelése ellen tüntettek.

Mivel a távközlési szolgáltatások felfüggesztése továbbra is folytatódik Manipurban, ezért a keresztény közösségeket ért károk mértékének meghatározása kihívásokba ütközik.

Meg nem erősített jelentések szerint 27 faluban érte támadás a keresztényeket, ezért az indiai hadsereg május 4-én közel tízezer katonát küldött a Manipurba, és az azonnali lőparancs következtében a támadások intenzitása, és gyakorisága késő estére a felére csökkent. akiknek 13 ezer embert kellett áttelepíteniük az állam és a kormány által létrehozott menedékhelyekre. Sokan a szomszédos államokban kerestek menedéket, ahol többségben vannak jelen a keresztény közösségek.

Szombaton a legfelsőbb bírósághoz egy közérdekű keresetet nyújtottak be, amelyben azt állítják, hogy a manipuri törzsi közösségek elleni támadásokat a hindu nacionalista Bharatiya Janata Párt támogatja, amely 2017-ben vette át a vezetést, és mind az állami, mind országos szinten gyakorolja hatalmát. Ennek következtében N. Biren Singh, főminiszter a törzsi települések többségét rezervált erdőknek minősítette át, lényegében illegális bevándorlóknak bélyegezve őket, valamint a gyülekezeti épületek lerombolását is elrendelte arra hivatkozva, hogy azok illegálisan állami földeken épültek.

A zavargások egészen vasárnap kora reggelig folytatódtak, és a 16 körzetből kilencben kijárási tilalom van érvényben, valamint az internet szolgáltatás is szünetel továbbra is az egész államban.

(CP)

Legfrissebb