Ugrás a tartalomra

Északi Áramlat vezeték elleni támadás– Kis-Benedek József, Deák András

Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő szerint egyértelmű, hogy robbanás történt. A szeizmológusok erre rámutattak, Svédországot és Dániát érinti az eset. Az is valószínű, hogy idegenkezűség, és nem spontán robbanás történt. Ilyen mélységben, ilyen összehangoltan, több helyszínen végrehajtott robbantás inkább egy ország különleges alakulatának akciójára utal. Kinek állhatott érdekében?

„Nehezen tartom elképzelhetőnek, hogy az oroszok felrobbantották volna a saját vezetéküket. Az amerikaiaknak viszont nem érdeke, hogy az oroszok gázt szállítsanak Németországba”

– fogalmazott a szakértő. Deák András energetikai szakértő, az NKE Stratégiai Kutatóintézet főmunkatársa is nyilatkozott a Hit Rádiónak. Elmondta, hogy a vezeték Pétervár mellől indul, a Balti tengeren keresztül Németországba érkezik meg.

„Jelen pillanatban nem működött ez a vezeték, nem áramlott rajta gáz. Nem lett kevesebb gáz Európában. De ez azt is jelenti, hogy ezentúl nem is lesz. Annak a folyamatnak a része, ami a Németország és Oroszország közti energiakapcsolat leépüléséhez vezet”

– fogalmazott a szakértő.

Műsorvezető: Fekete Rita Szerkesztő: Joób Rhodé

Munkatársak: Kovács Gergely, Longauer András, Szabó József

Legfrissebb