Ugrás a tartalomra

Eretnekséghez hasonlította a katolikus Világszinódus tevékenységét a német bíboros

A római katolikus egyház Világszinódusa összeegyeztethetetlen az egyház tanításaival - jelentette ki Gerhard Müller német bíboros az EWTN globális katolikus televíziónak adott interjújában.

Müller szerint a szinódus inkább egy politikai választási programhoz hasonlít, amely változhat, ha a választók úgy akarják. Ferenc pápa 2021-ben indította útjára a Világszinódust, amelyben a világi katolikusok és nem katolikusok egyaránt felemelhetik szavukat, és kifejezhetik a római katolikus egyházzal kapcsolatos kívánságaikat és elképzeléseiket.


A zsinat főtitkára, Jean-Claude Hollerich bíboros és a püspöki szinódus főtitkára, Mario Grech bíboros (akit a pápa lehetséges utódjaként tartanak számon) egyértelműen megfogalmazta a zsinat célját: felül kell vizsgálni a házasságról és a homoszexualitásról szóló katolikus tanítást.

Ezen kívül szeretnének LMBTQ-programot a római katolikus egyház számára és szheretnék, hogy az egyház a nők felszentelésének lehetőségét, továbbá az elváltak és újraházasodottak áldoztatását is megfontolná.


Müller bíboros elutasítja ezeket az elképzeléseket, mint a "modernizmus eretnekségét".

Kritizálja, hogy a zsinati tagok az egyéni tapasztalatokat egyenlővé teszik "Isten objektív kinyilatkoztatásával". Müller a zsinat elképzeléseit az "arianizmus régi eretnekségéhez" hasonlítja, mivel "Arius is úgy gondolta, hogy az ő elképzelései határozzák meg, hogy Isten mit tehet és mit nem tehet". Az interjúban azt mondta, hogy "az emberi értelem akarja eldönteni, hogy mi igaz és mi hamis, ahelyett, hogy Krisztushoz ragaszkodna, aki a kinyilatkoztatott igazság egyetlen oszlopa".

Ahelyett, hogy a katolikus tanítást az egyes emberek kívánságainak megfelelően változtatná meg, az egyháznak Isten szavára kell hallgatnia - jelentette ki a bíboros. A zsinati vezetők elképzelései a római katolikus egyház pusztulásához vezethetnek - fejezte ki aggodalmát Müller.

"Egy másik egyházról álmodnak, amelynek semmi köze a katolikus hithez, és vissza akarnak élni ezzel a folyamattal, hogy elmozdítsák a katolikus egyházat"

-fogalmazott.

(CNE)

Legfrissebb