Ugrás a tartalomra

Erdogan: "súlyos ára lesz, ha Izrael Törökországban támadja a Hamászt"

Katarba látogatott a török elnök.

Katar emírje, Tamim bin Hamad Al Thani sejk (l) fogadta Recep Tayyip Erdoğan elnököt a katari Dohában, a királyi palotában tartott hivatalos ünnepségen 2023. december 4-én. (AFP Photo)

A török vezetőt feldühítette a Shin Bet vezetőjének, Ronen Barnak a megjegyzése, aki szerint Izrael le fogja vadászni a Hamász vezetőit a világban - számol be a M iddle East Eye.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán azt mondta Izraelnek, hogy nagy árat fog fizetni, ha megpróbál levadászni Hamász-vezetőket Törökországban. 

A hét elején Ronen Bar, az izraeli belföldi hírszerző ügynökség, a Shin Bet vezetője egy hangfelvételen azt mondta, hogy Izrael eltökélt szándéka, hogy "mindenhol", így Törökországban is megöli a Hamász vezetőit.

"Gázában, Ciszjordániában, Libanonban, Törökországban, Katarban, mindenkit"

- mondta a Kan közszolgálati műsorszolgáltató által vasárnap este sugárzott felvételen.

"Néhány évbe fog telni, de ott leszünk, hogy ezt megtegyük.

-mondta.

Erdogan válaszul kedden Katarba tett látogatásán őt elkísérő újságíróknak nyilatkozott:

"Nem ismerik a törököket. Nem ismernek minket... Ha ilyen hibát követnek el, tudniuk kell, hogy nagyon súlyos árat fognak fizetni érte. Ha ilyen lépést mernek tenni Törökország és a törökök ellen, akkor arra lesznek ítélve, hogy megfizessék az árát, és soha többé ne tudjanak felállni.".

Törökország kezdetben bírálta a Hamászt az október 7-i támadás miatt, és felszólította vezetőit, hogy ideiglenesen hagyják el az országot.

A török hírszerző ügynökség, az MIT kedden a médiának adott nyilatkozatában közölte, hogy megvannak a képességei az esetleges támadások meghiúsítására.

A konfliktus kirobbanása óta Erdogan többször felajánlotta, hogy közvetítő szerepet játszik, és segít tárgyalni az ellenségeskedések befejezéséről.

Kedden azt is közölte, hogy Ankara kész egy nemzetközi konferencia házigazdájaként megvitatni a konfliktusra vonatkozó "garanciális rendszerre" vonatkozó javaslatát, és támogatja a nemzetközi jog által javasolt, az 1967-es határokon alapuló kétállami megoldást.

Legfrissebb