Ugrás a tartalomra

EP: döntöttek a palesztinok erőszakmentes oktatásának finanszírozásáról

A tankönyvekben zsidó elleni erőszakra ösztönözték a palesztin diákokat.

Arab diákok a Noreen iskola tantermében, a jeruzsálemi Beit Hanina arab negyedben, 2023. január 17-én. Kép forrása: JAMAL AWAD/FLASH90

Az Európai Parlament megszavazza a gyűlölet és az erőszak megszüntetését célzó reformot a palesztin oktatásban.


Az Európai Parlament múlt héten csütörtökön megszavazott egy állásfoglalást, amely a palesztin területeken folyó oktatás pénzügyi támogatását tartalmazza.

Az állásfoglalás reformintézkedéseket is tartalmazott annak megakadályozására, hogy a palesztin oktatásban erőszakot népszerűsítsenek vagy erőszakos képeket használjanak. A szavazás azt is biztosította, hogy a fiatal diákoknak tanított erőszakos vagy antiszemita anyagok felhasználására ne folyósítsanak uniós forrásokat.

A parlament elsöprő többséggel, 412 igen szavazattal, 172 nem ellenében, 22 tartózkodás mellett fogadta el az állásfoglalást.

A reformot a parlament szerint azért fogadták el, hogy a palesztin tankönyvekben korábban használt erőszakos képek megszűnjenek, és többé ne akadályozzák az izraeli-palesztin konfliktus békés megoldását.

A reformról történő szavazás az Európai Bizottság költségvetési elszámolásának keretein belül történt. A parlament ellenőrzi az uniós intézmények pénzeszközeinek felhasználását, amely feljogosította a parlamentet arra, hogy megkérdőjelezze a palesztin tanterv és tankönyvek tartalmát - amelyeket az EU által finanszírozott Palesztin Hatóság dolgozott ki.

Az EP-képviselők elítélték a palesztin tankönyvekben található tartalmakat, állítva, hogy azok azt tanítják a fiatal palesztinoknak, hogy

a zsidók "hamisak és korruptak", és ösztönzik őket a zsidók elleni erőszakra.

A szavazás részeként létrehoznak egy munkacsoportot is az oktatás támogatására, hogy a tanárok képzésekben a fiatal palesztinok pedig minőségi oktatásban részesüljenek, amely a békét hirdető értékeket támogatja.

Az Európai Parlament Tagja és a Megújuló Európa Csoport MEP-je, Ilana Cicurel, azt mondta:

"Október 7. emlékeztetett bennünket arra, hogy milyen mértékben játszott szerepet ezeknek a tankönyveknek a tartalma a fiatalok indoktrinációjában és részvételükben a Hamasz terroristatámadásaiban.

Ez véleménye szerint azt mutatja, hogy egy politikai megközelítés sem lehet hiteles és életképes kétállami megoldással,

amíg a palesztin területeken az oktatás továbbra is a zsidók és Izrael elleni gyűlöletet hirdeti, a terrorizmust dicsőíti, és a fiatal palesztinokat mártírhalálra buzdít.
"Ez az egyik alapvető kérdés annak érdekében, hogy az izraeliek békében és biztonságban élhessenek, de a fiatal palesztinoknak is legyenek kilátásai a jövőre nézve"

folytatta.

(Jpost)

Legfrissebb