EP küldöttség gyakorolna nyomást Szlovákiára LMBTQ kérdésekben

EP küldöttség gyakorolna nyomást Szlovákiára LMBTQ kérdésekben
Sophie in 't Veld (fent középen), az EP küldöttségének tagja beszélget Eduard Heger szlovák miniszterelnökkel (lent középen). Fotó: Twitter

Az Európai Parlament demokráciával és jogállamisággal foglalkozó megfigyelőcsoportja aggódik az LMBTQ emberek és a roma közösség szlovákiai helyzete miatt.

A megfigyelőcsoportot (rövidítve DFRMG) Sophie in 't Veld holland EP-képviselő vezeti, és pénteken Szlovákiába látogatott.

Eduard Heger miniszterelnök ugyan még aznap elvesztette a bizalmi szavazást, de beszélt a csoporttal és tweetelt is róla. A Twitteren olvasva a nyilatkozatokat, úgy tűnik, mind Heger, mind In 't Veld elégedett volt a beszélgetéssel, a véleménykülönbségük ellenére.

Az EP küldöttsége felszólította a kormányt, hogy fokozza erőfeszítéseit a két csoport jogainak elismerésére. Különös figyelmet fordítottak az azonos nemű párok és gyermekeik jogi elismerésének javítására. A csoport reformokat kért a transzneműek területén is.


Szlovákia alkotmánya a házasságot egy férfi és egy nő közötti kapcsolatként írja le, ezen kívül nincs jogszabály a melegek élettársi kapcsolatára vonatkozóan. A közvélemény-kutatásokból úgy tűnik, hogy a lakosság 31 százaléka támogatná az LMBTQ-jogok mélyebb elismerését.

Nem világos, hogy milyen hatása van a látogatásnak, hivatalos forrásokból származó válaszok is azt a benyomást keltik, hogy Szlovákia ezt a látogatást pusztán politikai célúnak tekinti.

(CNE)

Nyomj ESC-t a kilépéshez!

© 2023 Hit Rádió

Sikeresen előfizettél, csomagod: Hit Rádió
Nagyszerű! Már csak a fizetés van hátra! Hit Rádió
Jó újra látni! Sikeresen bejelentkeztél!
Szuper! A fiókod aktív és mindenhez hozzáférsz!.
Sikeresen mentve a számlázási információk!
Sikertelen mentés!
A link sajnos elévült.