Ugrás a tartalomra

"Az áldozatokat megerőszakolták, majd meggyilkolták" - mondja az ENSZ-megbízott

Beszámolt a látottakról az ENSZ szexuális erőszakkal foglalkozó megbízottja.

Pramila Patten a Nahal Oz-i látogatás során. Kép forrása: Izraeli Külügyminisztérium

Az ENSZ megbízottja egy 24 oldalas jelentésében számol be a Hamász terroristái által végrehajtott nemi erőszakról, nekrofíliáról és egyéb szexuális bűncselekményekről.

Pramilia Patten, az ENSZ szexuális erőszakkal foglalkozó megbízottja egy 10 törvényszéki és orvosi szakértőből álló küldöttség kiséretében látogatott a gázai határ, közeli településekre, és az ott látottakról egy 24 oldalas jelentésben számol be. Arra a következtetésre jutott, hogy a mészárlás során nemi erőszakot, csoportos nemi erőszakot, nekrofíliát és nemi szervek megcsonkítását hajtottak végre a Hamász terroristái.

Patten elmondta, hogy a csoport nem tudott találkozni a szexuális erőszak áldozataival.

"Az áldozatok száma egyelőre ismeretlen, de a jelentések szerint a kezelés alatt állók egy kis része súlyos mentális problémákkal és traumával küzd"

- mondta.

"Az október 7-i támadások túlélőinek és a túszok családjainak bizalmatlansága a nemzeti intézményekkel és nemzetközi szervezetekkel, például az ENSZ-szel szemben hátráltatta a találkozást a támadások túlélőivel, beleértve a szexuális erőszak potenciális túlélőit/áldozatait"

- áll a jelentésben.

Három helyszínen voltak bizonyítékok szexuális bűncselekményekre. A Nova zenei fesztiválon és annak környékén Patten szerint

"alapos okkal feltételezhető, hogy több szexuális erőszakos incidensre került sor, amelyek során az áldozatokat nemi erőszaknak és/vagy csoportos nemi erőszaknak vetették alá, majd ezt követően, vagy a megerőszakolás közben megölték őket".

"További beszámolók vannak olyan személyekről, akik legalább két esetben szemtanúi voltak a holtan talált nők megerőszakolásának"

- mondta Patten, valamint hozzátette:

"Más hiteles források a Nova zenei fesztivál helyszínén több meggyilkolt személyt, többnyire nőket láttak, akiknek a testét deréktól lefelé meztelenül találták meg," egyeseket fejbe lőttek, másokat fákhoz vagy oszlopokhoz kötöztek, kezüket összekötözve.
"Az út mentén több holttestet találtak nemi szervi és más testrészeken bekövetkezett sérülésekkel"

- mondta.

A Nova zenei fesztiválról menekülő emberek is megpróbáltak délre menekülni, és Reim kibucban és környékén kerestek menedéket, ahol Patten szerint "alapos okkal" feltételezhető, hogy szexuális erőszak történt.

A jelentés azt is megerősíti, hogy a terroristák által elfogott és Gázában fogva tartott férfi és női túszok szexuális erőszaknak voltak kitéve, amely valószínűleg jeenleg is zajlik. Elmondta, hogy a szabadon engedett túszok hiteles információkat adtak arról, hogy milyen szexuális erőszaknak voltak kitéve.

"A szabadon engedett túszok első kézből származó beszámolói alapján a missziócsoport egyértelmű és meggyőző információkat kapott arról, hogy a fogságban töltött idő alatt néhány nővel és gyermekkel szemben szexuális erőszak, köztük nemi erőszak, kínzás és kegyetlen, embertelen és megalázó bánásmód történt, és alapos okkal feltételezhető, hogy ez az erőszak folytatódhat"

- áll a jelentésben, hozzátéve, hogy "alapos okkal feltételezhető, hogy a női túszok a szexuális erőszak más formáinak is ki voltak téve".

(Ynet)

Legfrissebb