Ugrás a tartalomra

ENSZ Közgyűlés: Izraelnek fel kell adnia atomfegyvereit

Az ENSZ Közgyűlése szerdán 149-6-os szavazással megerősítette, hogy Izraelnek "le kell mondania atomfegyvereiről".

A szöveg egy korábbi változatát októberben 152-5 arányban hagyták jóvá. Ukrajna ekkor Izrael ellen szavazott, de ezúttal nem vett részt a tárgyaláson, miután bírálták, amiért kiállt Izrael ellen.

A határozat ellenzői között volt Kanada, Izrael, Mikronézia, Palau és az Egyesült Államok. Libéria, amely októberben távol maradt a szavazásról, de végül megváltoztatta álláspontját, és ezúttal ellenezte a szöveget.

További 26 ország, köztük India és számos európai állam tartózkodott a határozati javaslat ellen, amely része annak a több mint 15 Izrael-ellenes és palesztinbarát szövegből álló csomagnak, amelyet az ENSZ Közgyűlése évente jóváhagy. Izrael az egyetlen ország, amelyre ennyi határozat vonatkozik.

Izraelnek valóban vannak atomfegyverei?

Úgy tartják, hogy a zsidó állam egyedüliként rendelkezik atomfegyverrel a régióban, bár soha nem ismerte el, hogy rendelkezik ilyen arzenállal.

Az állásfoglalás feltételezi, hogy Izrael rendelkezik ilyen fegyverekkel. Felszólítja Izraelt, hogy "ne fejlesszen, ne állítson elő, ne teszteljen, és más módon ne szerezzen atomfegyvereket", és "mondjon le a nukleáris fegyverek birtoklásáról".

A határozat felszólította Izraelt arra is, hogy csatlakozzon a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló szerződéshez, és "valamennyi nukleáris létesítményét átfogó nemzetközi atomenergia-felügyelet alá helyezze".

Izrael, Indiával, Pakisztánnal és Dél-Szudánnal együtt nem írta alá a szerződést.

Az állásfoglalást a Palesztin Hatóság és 20 ország terjesztette elő, köztük Izrael közel-keleti szövetségesei, Egyiptom, Jordánia, Bahrein, Marokkó, Szudán és az Egyesült Arab Emírségek.

Maga a határozat egy tucatnyi, a nukleáris fegyverek és a nukleáris fegyverek elterjedésének kérdésével foglalkozó szövegsorozat része volt. Izrael volt az egyetlen ország, amely nemmel szavazott egy közel-keleti nukleáris fegyvermentes övezet létrehozását szorgalmazó határozat ellen, amelyet az ENSZ 193 országából 175 támogatott.

Két ország, az Egyesült Államok és Szingapúr maradt ki ebből a szavazásból.

(Jerusalem Post)

Legfrissebb