Ugrás a tartalomra
IzraelENSZBDSKülföldHírek

ENSZ Közgyűlés: "gyásznap" Izrael megszületése

Az ENSZ-határozat „a Nakba hetvenötödik évfordulójának megemlékezését szorgalmazza, többek között egy magas szintű esemény szervezésével a Közgyűlés csarnokában” 2023 májusában. Szorgalmazza továbbá „a vonatkozó archívumok és tanúvallomások terjesztését” - számolt be a Neokohn.

A kezdeményezést Egyiptom, Jordánia, Szenegál, Tunézia, Jemen és a palesztinok támogatták, és 90 igen szavazattal, 30 nem ellenében és 47 tartózkodás mellett fogadták el.

Izrael, Ausztrália, Ausztria, Kanada, Dánia, Németország, Görögország, Magyarország, Olaszország, Hollandia, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok a nemmel szavazó országok között volt.

Ukrajna nem szavazott. Kijev a hónap elején diplomáciai vitát váltott ki Jeruzsálemmel, amikor egy Izrael-ellenes határozat mellett szavazott.

Az Izraellel jó vagy elfogadható kapcsolatot ápoló és muzulmán államok, köztük Azerbajdzsán, Bahrein, Egyiptom, Jordánia, Marokkó, Szudán és az Egyesült Arab Emírségek is igennel szavaztak.

A „Nakba” (arabul katasztrófa), amelyet a palesztinok arra használnak, hogy felidézzék az 1948-as izraeli függetlenségi háború idején átélt „kitelepítést és jogfosztást”. A közgyűlés Nakba-tétele egyike volt a „Palesztina kérdéséről” szóló ülésen előterjesztett több hasonló határozatnak. Egy másik állásfoglalás szerint a Közgyűlés „mély sajnálattal veszi tudomásul, hogy 55 év telt el az izraeli megszállás kezdete óta” és 75 év az ENSZ felosztási terve és a „Nakba” óta, a konfliktus megoldása nélkül.

Gilad Erdan, Izrael ENSZ-nagykövete szerint a határozatok

„egyetlen célja, hogy a Közel-Keleten történtekért kizárólag Izraelre hárítsák a felelősséget, miközben a palesztinokat felmentik minden felelősség alól”.

(Neokohn)

Legfrissebb