Ugrás a tartalomra

Magyarország és másik 21 ország szerint az ENSZ elfogult Izraellel szemben

Magyarország, az Egyesült Államok és 20 másik ország is elítéli az Egyesült Nemzetek Emberi Jogi Tanácsának azon jelentését, mely azzal vádolja Izraelt, hogy szítja a feszültséget és fenntartja a konfliktust a palesztinokkal.

A 18 oldalas jelentést múlt héten tette közzé a Tanács, ebben pedig leírják, hogy a visszatérő feszültégek oka a palesztin területek Izrael általi „állandó megszállása” és a palesztinok Izrael általi diszkriminációja táplálja a folyamatosan megújuló erőszakhullámokat.

A jelentés egy olyan vizsgálat eredményeként született, melyet az ENSZ Emberi Jogi Tanács kezdeményezett egy tavaly májusban 11 napig tartó háború után, mely Izrael és Gáza között zajlott. (A háború a Hamasz terrorcsoport kilőtt rakétáival indult, melyekkel civil izraeliek által lakott területeket céloztak.)

Az ENSZ amerikai nagykövete nyilatkozatot adott ki, melyben az USA és 21 másik ország „mély aggodalmát” fejezi ki a bizottság vizsgálatának eredményével kapcsolatban, ugyanis a megállapításokon kívül nincsen „beszüntetési záradéka, befejezési dátuma, illetve egyértelmű korlátozás sincs megfogalmazva benne”, mely a tavaly májusi helyzet megismétlésének elkerülését segítené elő.

A nyilatkozatban megfogalmazták, hogy „meggyőződésünk, hogy a tavaly májusban létrehozott vizsgálóbizottság működése újabb bizonyítéka annak a régóta tartó folyamatnak, hogy a Tanács aránytalanul nagy figyelemmel vonja ellenőrzés alá Izraelt, ezt pedig abba kell hagyni.”

Kitérnek továbbá arra is, hogy ennek az aránytalan megfigyelésnek véget kell vetni, a Tanácsnak pedig minden országot egyenlő módon kell kezelnie, legyen szó bármilyen emberi jogi kérdésről.

A nyilatkozatban megfogalmazzák azt is, hogy a Tanács elfogult módon való eljárása aggodalomra ad okot.

A nyilatkozatot Izrael és az USA mellett aláírta még Ausztria, Bulgária, Brazília, Kanada, Kamerun, Kolumbia, Horvátország, Eswatini, Németország, Guatemala, Magyarország, Libéria, a Marshall-szigetek, Mikronézia, Nauru, Hollandia, Észak-Macedónia, Palau, Togo és az Egyesült Királyság is. Jair Lapid, Izrael miniszterelnöke köszönetét fejezte ki a nyilatkozatot támogató országok felé.

„Ma az erkölcs és az igazság erői álltak fel az Izrael-ellenes képmutatással szemben az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában”

- írta a miniszterelnök Twitter-oldalára és köszönetet mondott azoknak a nemzeteknek, akik „csatlakoztak a mai egyértelmű kijelentéshez: töröljék el a vizsgálóbizottságot, mely az Izrael ellen irányuló gyűlöletből született!”

A Tanácsot évek óta vádolja Izrael, hogy az túl elfogult módon jár el az ország kárára. 2018-ban, a Trump-kormány ideje alatt az USA kilépett a Tanácsból „Izrael ellen irányuló krónikus elfogultsága” miatt. A Biden-kormány nemrég visszalépett a Tanácsba, de azzal a céllal, hogy támogassanak olyan reformokat, mely az országok egyenlő módon való megítélését segítik elő.

Vida Zsanett / CBN

Legfrissebb