Ugrás a tartalomra

ENSZ és Izrael: így alakult ki a most ismert zsidó állam - Sebes Gábor

A Világnézet című műsorunk legfrissebb adásában Sebes Gábor beszélt Izrael megalakulásáról.

A Hit Rádió Világnézet című műsorának legfrissebb adásában Sebes Gábor, publicista beszélt Izrael állam megalakulásáról és a jelenlegi geopolitikai helyzet történelmi előzményeiről.

ENSZ szerepvállalása Izrael állam megalakulásában:
Az ENSZ kulcsszerepet játszott Izrael állam megalakulásában, az 1947-es felosztási terv elfogadásával, amellyel az arabok azonban nem értettek egyett.

"Egy olyan remek tervet sikerült készíteni, hogy a zsidóknak juttatott területen lett volna 500 ezer zsidó és ugyanannyi arab, az araboknak juttatott területen pedig 800 ezer arab és muszlim és 10 ezer zsidó. No, ennek ellenére az arabok nem fogadták el ezt a felosztási tervet"

- fejtette ki Sebes Gábor.

Izrael állam alapítása és az azt követő konfliktusok: 1948-ban, a brit mandátum lejárta után hirdették ki Izrael államát, amit követően azonnali arab agresszióba ütközött. A konfliktus Izrael győzelmével és területi bővülésével ért véget.

"1948 május 14-én, azaz a brit mandátum lejáratának napján, kiáltották ki Izrael államát"

- mondta Sebes Gábor.

ENSZ és Izrael jelenlegi kapcsolata:
Az ENSZ és Izrael kapcsolata szakértőnk szerint változó, időszakosan ellenséges és támogató álláspontok között ingadozik. Az ENSZ gyakran próbál közvetítőként funkcionálni a régió konfliktusaiban, de eredményessége korlátozott.

"Az ENSZ nem egy olyan szervezet, ahol kőbe vésett szabályok alapján minden esetben igazságos ítéleteket hoznak."

- részletezte Sebes Gábor.

Legfrissebb