Ugrás a tartalomra

ENSZ: az iráni jogsértések emberiesség elleni bűncselekményeknek minősülhetnek

Különleges szakértő fogalmazott meg figyelmeztetést az iráni helyzetről.

Az ENSZ egyik különleges szakértője szerint az iszlám törvények szigorú értelmezésével elégedetlen iráni tüntetőkkel szembeni fellépés a nemzetközi emberi jogok megsértésével járhatott.

Az Iránnal foglalkozó különleges jelentéstevő, Javaid Rehman az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának ülésén elmondta, hogy az iráni hatóságok által a tüntetések tavalyi kezdete óta elkövetett jogsértések emberiesség elleni bűncselekményeknek minősülhetnek. Elmondta, hogy aggasztónak tartja a gyilkosságok, bebörtönzések, erőszakos eltűnések, kínzások, nemi erőszak és üldöztetés jelentette esetek mértékét és súlyosságát.

Tavaly nyáron Rehman úr és Nazila Ghanea, az ENSZ vallás- és vallásszabadsággal foglalkozó különmegbízottja külön figyelmeztetést adott ki a vallási kisebbségek, köztük a keresztény hittérítők elleni iráni támadások miatt.

A szakértők felszólítottak "a vallási hovatartozásuk miatt őrizetbe vett valamennyi személy azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátására, valamint a vallási kisebbségek szisztematikus hatósági üldözése miatti felelősségre vonásra".

A héten a brit Parlamentben a "18. cikk" nevű kampánycsoport - az Open Doors, a Middle East Concern és a Christian Solidarity Worldwide támogatásával - egy jelentést fog bemutatni, amely az iráni keresztények tapasztalatait vázolja fel.

A Premiernek nyilatkozva a jelentés társszerzője, Steve Dew-Jones leírta, hogy a keresztényeknek titokban, otthonukban kell összegyűlniük, miközben attól kell tartaniuk, hogy a rendőrség éjjel bekopogtat az ajtón.

Hangsúlyozta azonban, hogy szerinte most van az a pillanat, amikor "úgy érzem, hogy valóban bekövetkezhet a változás".

"Az évek során már sokszor elhangzott, de tényleg úgy érzem, hogy ez az a pillanat"

- folytatta Dew-Jones.

"Éppen tegnap este volt a perzsa újév, és minden szabadelvű iráni abban reménykedik, hogy ez lesz az az év, amikor a dolgok valóban megváltoznak"

-mondta.

(Premier Christian News)

Legfrissebb