Ugrás a tartalomra

Az ENSZ közgyűlése olyan dokumentumot fogadott el, mely megfogalmazza, hogy a biztonságos abortuszhoz való jog biztosítása a nők emberi jogaihoz tartozik - írta meg a CNE News és a Die Tagepost.

Mint ahogy arról a Hit Rádió is beszámolt, a nyilatkozatról már egy ideje folytak a tárgyalások.

A „Nemzetközi együttműködés az igazságszolgáltatáshoz, jogorvoslatokhoz és a szexuális erőszak túlélőinek segítségnyújtásáért” elnevezésű határozat az emberi jogok részeként támogatja a „biztonságos abortuszhoz való hozzáférést”- írta meg a World magazin.

Az állásfoglalás szerint a biztonságos abortusz a nők alapvető emberi jogainak, a szexuális és reproduktív egészséggel kapcsolatos jogainak részét képezi. Ezért az abortuszhoz való hozzáférést biztosítani kell számukra és mindenki számára elérhetővé kell tenni annak lehetőségét.

Az állásfoglalás mellett kiálló országok szerint (mint például Németország, Lengyelország, Magyarország és Ukrajna) az emberi jogok közé tartozik a nők azon joga, hogy szabadon dönthessenek a szexualitásukról és a reproduktív egészségükről.

A dokumentum a szexuális erőszakot túlélők igazságszolgáltatáshoz való hozzáféréséről zajlott nemzetközi egyeztetés kapcsán született meg. A dokumentum vegyes fogadtatásban részesült, a támogatókkal szemben foglalt állást például az orosz képviselő, aki arra hivatkozva határolódott el tőle, hogy arra számított, a megbeszélés a szexuális erőszaknak áldozatul esettekre fog összpontosítani, nem pedig az abortusz kiterjesztésére.

Vida Zsanett / CNE

Legfrissebb