Ugrás a tartalomra

"Emberi méltóság elleni bűntett"- Ferenc pápa elítélte az abortuszt és a genderelméletet

A dokumentum szerint az emberi élet szent és sérthetetlen.

Ferenc pápa - Kép forrása: MÁTHÉ ZOLTÁN/MTI

Ferenc pápa elítélte és az emberi méltóság elleni bűntettnek nevezte az abortuszt, a béranyaságot, és a genderelméletet a Vatikán által hétfőn közzétett nyilatkozattételében.

Az öt éve készülő, Végtelen méltóság (Infinite Dignity) című, 20 oldalas nyilatkozattétel az elmúlt hónapokban jelentős változtatásokon esett át. A dokumentumot Ferenc pápa március 25-én hagyta jóvá és rendelte el nyilvánosságra hozatalát. A doktrína egyértelműen kimondja, hogy

A Vatikán elutasítja a genderelméletet, vagy azt az elképzelést, hogy az ember neme megváltoztatható.

A dokumentum szerint Isten a férfit és a nőt biológiailag különböző, különálló lényeknek teremtette meg, és ezzel a tervvel az emberek nem szállhatnak szembe.

A dokumentum szerint az emberi élet – ideértve a magzatot is – szent és sérthetetlen, a terhesség megszüntetése pedig éppen a "legvédtelenebbeket" fosztja meg emberi méltóságuktól.

A Vatikán legújabb nyilatkozattétele párhuzamot von az abortusz és a béranyaság között, amelyek a leírtak szerint a gyermeket tárgyként kezelik, az anyát pedig – egyebek között haszonszerzés céljával – megalázzák és kizsákmányolják.

A nyilatkozatról tartott sajtótájékoztatón a Hittani Dikasztériumot vezető Victor Manuel Fernández bíboros hétfőn kijelentette, hogy a Vatikán nem támogatja a homoszexualitást bűncselekményként kezelő jogszabályokat, és "komoly problémának" nevezte ezek bevezetését.

Mint megírtuk, az egyházfő a legutóbbi önéletrajzi könyvében is gyilkosságnak, bűncselekménynek nevezi az "életet selejtező" abortuszt, és gyilkosoknak az abortuszban részt vevőket, a béranyaságot pedig "embertelen gyakorlatnak" tartja.

(Index)

Legfrissebb