Ugrás a tartalomra

Az ENSZ Közgyűlése a tárgyalások végéhez ért egy olyan határozat kérdésében, amely az összes ENSZ-szervezetet arra kényszerítené, hogy az abortuszt emberi jognak nyilvánítsa.

A hónap végéig kell elfogadni az intézkedést, amelynek a megalkotásában az Európai Unió és az Egyesült Államok Biden-kormányzatának nyomása is szerepet játszhatott.

"A kormányoknak törekedniük kell minden nő emberi jogainak, valamint szexuális és reproduktív egészségének előmozdítására és védelmére”

– olvasható az állásfoglalásban.

Egy "Centre for Family and Human Rights" (C-Fam) elnevezésű szervezet szerint a nyugati országok kikényszerítették ennek a nyelvezetnek a beillesztését a határozatba, holott hivatalosan nem nyilvánítja kifejezetten nemzetközi emberi jognak az abortuszt.

Stefano Gennarini, a C-Fam jogi tanulmányokért felelős alelnöke szerint az Európai Unió és a Biden-kormányzat megpróbálja aláásni a Közgyűlés azon konszenzusát, hogy az abortuszról maguknak a tagállamoknak kell dönteniük az ENSZ beavatkozása nélkül.

Az állásfoglalás azonban a közgyűlés küldöttei körében sem teljesen elfogadott. Az Emberi Jogi Tanács szavazati joggal rendelkező tagjainak fele támogatta azt a módosítást, amely törölné a határozatból a „biztonságos abortusz” kifejezést. Ezt Egyiptom, Bahrein és Szaúd-Arábia javasolta, ahol az abortuszt tiltják vagy korlátozzák.

Egy japán diplomata is felszólalt az állásfoglalás határozott megfogalmazása ellen, úgy tűnik azonban, hogy kifogása nem változtatott a javaslaton.

Hit Rádió / CNE News

Legfrissebb