Ugrás a tartalomra

Eltörli a vőlegény és menyasszony kifejezéseket egy svájci egyház

Photo by Jeremy Wong Weddings / Unsplash

A svájci Zürich kantonban működő Evangélikus Református Egyház törli egyházi rendjéből az olyan szavakat, mint a "menyasszony" és a "vőlegény", ezeket felváltja a „nemsemleges” „házaspár” kifejezés.

„Egy meleg férfi aligha érzi magát „menyasszonynak”, pont mint egy leszbikus nő  sem érzi magát „vőlegénynek”

– mondta az Insideparadeplatz szerint az egyház kommunikációs vezetője. A hírportál továbbá azt írja, hogy továbbra is használható lenne a „menyasszony” és a „vőlegény” kifejezés, amikor az "az adott helyzetnek megfelelő". A változás 2023. január 1-jén lép hatályba, hacsak nem emelnek ellene kifogást.

A Zürichi Kerületi Evangélikus Református Egyház a Svájci Evangélikus Református Egyház része. Ez 24 regionális egyházból áll, honlapja szerint pedig a zürichi egyházának 425 000 tagja és 130 gyülekezete van. Emellett 1999-ben kinyilvánította magát a homoszexuális és a heteroszexuális kapcsolatok egyenlősége mellett, azóta a meleg és leszbikus párok az egyház áldását kaphatják kapcsolatukra. Július elseje óta az azonos nemű párok a templomban is „házasodhatnak” az „Ehe für alle” (Házasság mindenkinek) keretében.

(CNE)

Legfrissebb