Ugrás a tartalomra

Előrehozná az új transznemű törvény határidejét a spanyol kormány

A spanyol parlament. Fotó: AFP, Cesar Manso

A spanyol kormány úgy döntött, hogy előrehozza az új transznemű törvény határidejét. A kritikusok szerint ez azért történik, mert így elkerülhető a kérdésről folytatott elmélyült vita.

Csak két párt – a PP kereszténydemokrata párt és a Vox jobboldali párt – tiltakozott, amikor a kormány megszavazta a határidők előrehozását.

Az intézkedés teljes jogalkotási jogkörrel ruházza fel az Esélyegyenlőségi Bizottságot. Az Esélyegyenlőségi Bizottság egy kormánybizottság, amely koordinálja és felügyeli az esélyegyenlőségi politikákat Spanyolországban. Magáról a gyorsításról nem közöltek részleteket.

Ha az új jogszabályt elfogadják, az emberek megváltoztathatják jogi nemüket anélkül, hogy szakértői véleményre lenne szükségük, 12 éves kortól kiskorúak is kérhetnek nemváltást, 16 év felett pedig nincs szükségük harmadik fél hozzájárulására.


A kritikusok attól tartanak, hogy a rövid határidő megakadályozza az elmélyült vitát. A transznemű törvény ellentmondásos az országban.

A feminista csoportok tiltakoztak ellene, mert attól tartanak, hogy a nők jogai sérülnek, ha bárki nőre változtathatja a nemét.

Ezenkívül a pszichológusok azzal érvelnek, hogy a törvény által a nemi hovatartozással kapcsolatos bizonytalanság káros hatással van a gyermekekre. A keresztény entitások is aggódnak az új transztörvény miatt és hangsúlyozzák, hogy ez árt a társadalom egészének.

(CNE)

Legfrissebb