Ugrás a tartalomra

Elítélték az ukrán ortodox egyház vezető tisztségviselőjét

Három év börtönbüntetést kapott.

Az 1991-es ukrán függetlenség óta először fordult elő, hogy egy bíróság elítélte az Ukrán Ortodox Egyház (UOC, Moszkvai Patriarchátus) egyik magas rangú egyházi vezetőjét.

Három év börtönbüntetést kapott. Ezt az ítéletet hozta a kropivnyickiji kerületi bíróság Iosaf (Petro Huben), az ukrajnai Kirovohrad egyházmegye metropolitája és titkára, Roman Kondratiuk, mivel mind a pap, mind a titkár nyilvánosan helyeselte Ukrajna orosz megszállását.

A bíró szerint a metropolita és a titkár vallási gyűlöletet szít és orosz propagandaanyagokat is terjesztettek. Elmondásuk szerint a gyülekezeti tagok oroszbarát propagandát kaptak, amelyet orosz nyomdákban nyomtattak. Az egyházmegye helyiségeiben tartott házkutatások során oroszbarát anyagokat is találtak.

Mindezek felett a bíró szerint Iosaf állandó kapcsolatban állt Kirill moszkvai pátriárkával, az orosz ortodox egyház pátriárkájával, és ismételgette az orosz erőszak igazolását és bevallása szerint ez a jelenlegi helyzetben közvetlen veszélyt jelentett a nemzetbiztonságra.

Mindkét vádlott bűnösnek vallotta magát és együttműködött a nyomozással.

Iosaf metropolita ellen 2022 decemberében emeltek vádat. A biztonsági szolgálat, az SBU szerint Kirill moszkvai pátriárka belső körének tagja volt, támogatta Oroszország teljes körű háborúját Ukrajna ellen, koordinálta a Kreml-barát nézetek terjesztését Kirovohrad körzetben és írásos utasításokat kapott egyenesen Moszkvából.

(CNE News)

Legfrissebb