Ugrás a tartalomra

Eli Cohen: "Az Európai Unió nem fog anyagi támogatásokat adni a Palesztin Hatóságnak Izrael elleni uszításra"

A tankönyvekben is antiszemitizmusra buzdították a palesztin diákokat.

Az Omariya Középiskola tanára a palesztin terrorista tiszteletére rendezett ünnepségen, aki hét zsidó hívőt gyilkolt meg Jeruzsálemben. 2023. február 2023. (Impact-se)

Az Európai Unió kedden biztosította Izraelt arról, hogy a Palesztin Hatóságnak (PA) nyújtott támogatásokból nem fognak terrorista csoportokat és Izrael elleni erőszakra uszító programokat finanszírozni.

"Megegyeztem Várhelyi Biztos Úrral, hogy az Európai Unió nem utal olyan anyagi támogatásokat a Palesztin Hatóságnak, amelyeket Izrael elleni uszításra használnának fel".

– mondta Eli Cohen izraeli külügyminiszter.

"Izrael nem ellenzi a Palesztin Hatóságnak nyújtott támogatásokat, de nem fogjuk megengedni, hogy azokat közvetve terrorista tevékenységekre vagy Izrael elleni uszításra költsenek”

– tette hozzá.

Cohen arról is beszélt, hogy Várhelyi Olivérrel, az Európai Bizottság szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős biztosával  egy olyan tanulmány megrendelésében is megegyeztek, amely palesztin tankönyvekben található antiszemitizmusról számol majd be a George Eckert Nemzetközi Tankönyvkutató Intézet 2019-es jelentéseinek folytatásaként.

Az intézet akkor 156 olyan palesztin tankönyvről adott tudosítást, amelyek magasztalják a terroristákat, említést sem tesznek az izraeli-palesztin béketárgyalásokról, valamint a régióról szóló térképekről szándékosan lehagyják Izraelt.

A Palesztin Hatóságok által is ellenőrzött tankönyvekben a 11. osztályos tanulóknak úgy írnak Izraelről, mint amely gazdasági hatalma révén irányítja a globális eseményeket, a hetedikeseket pedig arra utasítják, hogy az izraeli katonákat a sátán segítőinek nevezzék az Impact-SE izraeli oktatási megfigyelőrendszer szerint.

Az ENSZ palesztin menekülteket segélyező közel-keleti hivatala (UNWRA) 2021-ben az EU és az USA által több mint 511,5 millió dolláros hozzájárulásban részesült.

Az Impact-SE márciusi jelentései szerint ebből finanszíroztak olyan tanárokat is, akik a közösségi médián, valamint a palesztin iskolák osztálytermeiben is az antiszemitizmust és a gyűlöletet népszerűsítik, amelyet közel kétszáz esettel alá is tudnak támasztani.


Májusban az EU bejelentette, hogy 2024-ig 266 millió dollárral járul hozzá az UNWRA tevékenységeihez.

(WIN)

Legfrissebb