Ugrás a tartalomra

Reformokkal tenné elérhetőbbé az abortuszt Izrael

Az abortuszhoz való hozzáférés megkönnyítése érdekében Izrael a következő napokban számos reformon megy keresztül – írta meg a Ynet híroldal.

A változtatások közé tartozik, hogy a nők lehetőséget kapnak arra, hogy a kórházak helyett a helyi egészségügyi klinikákon végezzenek gyógyszeres vetélést, felülvizsgálják az papírmunkát a procedúra körül, és eltörlik azt a követelményt, hogy az eljárás előtt személyesen kell szociális munkáshoz fordulniuk.

Azonban mindenekelőtt nem szűnik meg az a vitatott bizottság, amely arról dönt, hogy egy nő elvégezheti-e az abortuszt, mivel egy ilyen lépéshez olyan jogszabályi változtatásra lenne szükség, amely valószínűleg haragot váltana ki az izraeli konzervatív törvényhozókból, köztük a Ra'am Arab iszlamista pártból, amely a kormánykoalíció része – áll a jelentésben.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint 2021-ben 17 548 megkeresés érkezett a terhességmegszakító bizottságokhoz, az abortuszok 74 százalékát a kilencedik hétig elvégezték. A bizottságok a kérelmek túlnyomó többségét teljesítik, az abortuszt pedig az állam támogatja.

Az invazívnak tekintett kérdések, többek között a nő gyermekeinek száma és annak okai, hogy miért nem használt fogamzásgátlót, a közelgő reformok értelmében kikerülnek az űrlapokról.

„Az abortusz választásának a nő kezében kell lennie. Ez az én egyszerű álláspontom és az az elv, amely vezérel engem”

– mondta Nitzan Horowitz egészségügyi miniszter.

Legfrissebb