Eldurvult a tüntetés Hollandiában: már szupermarketeket foglalnak el a gazdák

Eldurvult a tüntetés Hollandiában: már szupermarketeket foglalnak el a gazdák
Photo by chris robert / Unsplash / A kép illusztráció

Nem enyhül a gazdatüntetések hevessége Hollandiában, sőt, a helyzet eszkalálódni látszik. Július 5-én este feltehetőleg rendőrségi lövedék csapódott egy traktorba Heerenveen mellet az A32 autópálya közelében, és három tüntetőt letartóztatására is sor került. A tüntetéseket a holland kormány túlzott, ideológiától cseppet sem mentes klímavédelmi intézkedései váltották ki, melyeket ráadásul kifejezetten rosszul kommunikáltak -írta meg az agrarszerktor.hu.

A helyi gazdákból alakult Agractie akciócsoport az eltalált traktorról készült képeket feltette Facebook oldalára, a következő szöveg kíséretében:

„És Van der Wal miniszter még mindig nem áll velünk szóba…, Embereknek kell előbb meghalnia?”, „Bűnözők lennének a gazdák? Hogyan tovább? Vegyük blokád alá a rendőrőrsöket?”

Caroline van der Plas parlamenti képviselő azonnali meghallgatást kért a mai napra Mark Rutte miniszterelnöktől és az igazságügyi minisztertől, hogy beszámolhasson a tüntetések elharapózásáról és a protestálók követeléseiről - írja a FruitVeB.

Július 4-én, hétfőn a friss zöldséget és gyümölcsöt szállító teherautók és kamionok még elérték a logisztikai központokat, ám a gazdák tervei szerint a járművek többsége már nem tér vissza a farmokra, hanem az utakon marad a tüntetőkkel. Július 5-én a Lidl már arról számolt be, hogy az útzárak miatt körülbelül 200 helyi üzletébe csak korlátozott mennyiségben tud zöldséget és gyümölcsöt szállítani. A gazdák rengeteg szupermarketet is blokád alá vettek az ország különböző városaiban, ami a kereskedelmi szövetség szerint lassan a lakosság élelmiszer-ellátását kezdi veszélyeztetni. A rendőrség már több esetben is fellépett a tüntetőkkel szemben, atrocitásokról azonban a tegnap esti lövöldözést kivéve eddig nem érkezett jelentés.


Eva Vlaardingerbroek holland konzervatív aktivista Twitteren arról számolt be, hogy büszke arra hogy holland lehet, "látva azt hogy a farmerek milyen bátran állnak ellen a kommunista programnak" amelyet rájuk akartak kényszeríteni.

Nyomj ESC-t a kilépéshez!

© 2022 Hit Rádió

Sikeresen előfizettél, csomagod: Hit Rádió
Nagyszerű! Már csak a fizetés van hátra! Hit Rádió
Jó újra látni! Sikeresen bejelentkeztél!
Szuper! A fiókod aktív és mindenhez hozzáférsz!.
Sikeresen mentve a számlázási információk!
Sikertelen mentés!
A link sajnos elévült.