Ugrás a tartalomra

El akarták hallgattatni: kártérítést fizet a lelkésznek az angliai rendőrség

Ők akarták megmondani, mikor és miről prédikálhat.

Dia Moodley egy utcai prédikáció során. - Kép forrása: BristolLive

Az Egyesült Királyság egyik rendőrsége elismerte, hogy egy utcai prédikátor szólásszabadságának korlátozására tett kísérlete "aránytalan" volt, és kénytelenek kártérítést fizetni a lelkésznek.


Dia Moodley, a bristoli lelkész és evangélista "közösségi védelmi" felszólítást kapott az Avon és Somerset-i rendőrségtől, hogy megtiltsák neki, hogy

"megjegyzéseket tegyen más vallásokról, vagy azokat a kereszténységhez hasonlítsa", és "megjegyzéseket tegyen az ateisták vagy az evolúcióban hívők hitéről"

- írja az Alliance Defending Freedom UK.

A nonprofit jogi csoport a Free Speech Unionnal együtt képviselte Moodley-t, aki azt állította, hogy a bűnüldöző szervek fellépése sérti a szólásszabadságot.

"Nem a rendőrség dolga eldönteni, hogy mely vallások vagy világnézetek lehetnek mentesek a kritikától. Amikor prédikálok, elkötelezett vagyok amellett, hogy a kereszténység jó híréről beszéljek szeretetben, kegyelemben és igazságban - de ez nem jelenti azt, hogy soha nem mondok olyat, amivel mások esetleg nem értenek egyet. A szabad és demokratikus társadalom természetéhez tartozik, hogy nyilvánosan beszélhetünk a hitünkről"

- mondta Moodley.

Az ADF UK szerint Moodley az Avon & Sommerset rendőrséghez fordult, miután többször is rasszista bántalmazás áldozata lett.

A rendőrök elkezdtek rendszeresen részt venni Moodley nyilvános prédikációin, hogy megvédjék mind a lelkészt, mind a gyülekezetét.

Aztán 2021-ben Moodley találkozót szervezett a rendőrséggel a jó munkakapcsolat fenntartása érdekében, de ehelyett a rendőrök figyelmeztető levelet kézbesítettek neki, amelyet Moodley nem volt hajlandó aláírni.

A felszólítás megtiltotta az utcai evangélistának, hogy a kereszténységen kívül más vallásokat kritizáljon, és azt, hogy

olyan prédikációt vagy vallási beszédet tartson, amelyhez nem kapta meg az Avon & Somerset Constabulary előzetes hozzájárulását és jóváhagyását.

"Az állam nem rendelkezik az igazság monopóliumával; és az eszmék, köztük a vallási eszmék megvitatásának lehetősége minden valóban szabad társadalom éltető eleme"

- magyarázta Bryn Harris, a Szólásszabadság Uniójának jogi vezetője, valamint hozzátette:

"Mégis, ismételten azt látjuk, hogy ezt az elvet megsértik a felelősségre nem vonható rendőrök és helyi tanácsok, akik agresszívan követik saját ideológiai ügyeiket ahelyett, hogy a szűkös közforrásokat a valódi bűnözés elleni küzdelemre fordítanák"

Moodley pere végül sikerrel zárult az Avon és Somerset-i rendőrfőnöke ellen a vallási alapon történő megkülönböztetés, valamint a gondolat-, lelkiismereti és vallásszabadsághoz, a véleménynyilvánítás szabadságához, valamint a gyülekezési és egyesülési szabadsághoz való jogának megsértése miatt.

Moodley-nak kártérítést ítéltek meg.

"Szerencsére az ADF UK és a Free Speech Union támogatásával némi igazságot kaptam, miután a hatóságok jogtalanul elhallgattak"

- fejezte ki Moodley.

"De a társadalomba beférkőző cenzúra mindannyiunk számára káros a, bármiben is hiszünk, és szembe kell szállnunk kell vele, ahol csak látjuk"

- tette hozzá.

(CBN)

Legfrissebb